A PlayStation Vita egyelőre nem aranybánya

A Sony a várakozásoknak megfelelően pár nappal karácsony előtt mutatta be a PlayStation Vita nevű új generációs kézikonzolt, melynek impozáns technikai képességeit már egy korábbi hírben részleteztük. A japán vállalat lényegében minden ígéretét betartotta, és alapvetően társoldalunk is pozitív véleményt alkotott a termékről.

Az újdonság egyelőre csak Japánban kapható, ahol az első héten 322 ezer terméket adtak el a kereskedők. Ezt a szakma kudarcként jellemezte, mivel a Nintendo 3DS is jobban teljesített közvetlenül az előző évi start után.

Alapvetően a kezdés nem volt rossz, és az első hét után még nem lehet kudarcról beszélni, sőt a Sony is bizakodó volt, hiszen a PlayStation Vitából 700 ezer termék készült a startra. Sajnos a második hét nem hozta meg a várt áttörést. A rendszer eladásai 74 ezerre estek vissza, amire már tényleg rámondható, hogy nagyon gyenge, így a PlayStation Vita egyelőre nem jelent aranybányát a Sony számára. Még a Nintendo 3DS is nagyságrendekkel jobban teljesített az év utolsó hetében, hiszen majdnem félmillió készüléket adtak el Japánban. Ennek megfelelően a PlayStation Vita úgy néz ki, hogy nem tetszik a potenciális vásárlóbázisnak.

Egyelőre nem tudni, hogy mi a baj. A hardver alapvetően nagyon erős, és a játékok is kifejezetten minőségiek. Negatívumként az akkumulátor üzemidejét lehet felhozni, mely órákban mérhető visszalépés a PSP-hez képest, de a Nintendo 3DS-nél még így is tovább bírja az új masina. Persze az ár kérdése is fontos tényező, és ebből a szempontból a PlayStation Vita semmiképpen sem számít pénztárcabarátnak. Már a kézikonzol is drága, a játékok árazása pedig szintén nem kedvező.

Valószínű, hogy ha továbbra is gyengék lesznek az eladások, akkor a Sony az árcsökkentés mellett fog dönteni, illetve az előrehozott start is elképzelhető a különböző piacokon. Európában úgy néz ki, hogy 249 euró lesz a legolcsóbb Wi-Fi-s verzió, míg a 3G-s modemmel felszerelt megoldásért 299 eurót kell majd fizetni, a megjelenés pedig előreláthatólag február 22-én esedékes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés