Szinkron NAND chipeket kap a Patriot Pyro SE SSD

Most már a legtöbb SSD-vel foglalkozó gyártó ki tudja szolgálni az igényeket kisebb-nagyobb tárkapacitású modellekkel, ezen a téren tehát nincs szűkös választék, így most már csak a különböző teljesítményű modellekkel és az árakkal lehet variálni. A cégek többsége éppen ezért (ha még nem tette volna meg) a jelenlegi modellek mellé kezdi bevezetni a drágább, szinkron NAND chipes megoldásokat, melyek látszólag ugyanolyan lineáris és IOPS teljesítményre képesek, mint aszinkron társaik, miközben a kevésbé, vagy egyáltalán nem tömöríthető adatokkal hatékonyabban bánnak, tehát ezen a téren gyorsabbak.

A 2,5"-es Patriot Pyro család első SSD meghajtói a nyár végén debütáltak, de ezekben még aszikron MLC NAND chipek voltak a SandForce SF-2281 vezérlő mellett. A most bejelentett Pyro SE ugyanerre a vezérlőre épül, viszont szinkron MLC NAND lapkákkal, de nincs belőle 60 GB-os változat, csak 120 és 240 GB tárterülettel lesz kapható.

A teljesítmény látszólag nem sokat változott, a SATA 6 Gbps felületen változatlanul 550 MB/s teljesítményre képes szekvenciális olvasás során, viszont az írás 520 MB/s a korábbi 515 MB/s helyett. A 4 kB-os blokkokon mért teljesítmény szintén jobb lett egy picit; 80 000 helyett 85 000 IOPS. Ezek persze csak a maximum értékek, látszólag csak alig jobbak, mint az első generációs Pyro-é, de mint említettük, a teljesítményt nagyban befolyásolja az adatok tömöríthetősége, amiben az SE változat minden bizonnyal jobb lesz.

Sajnos azt egyelőre a gyártó nem közölte, hogy a nagyobb teljesítményért mekkora felárat kér majd.

Előzmények

Hirdetés