Az NVIDIA Kayla platform a GK208-as GPU-t használja

Az idei év nem mondható túl izgalmasnak a grafikus kártyák piacán. Az AMD és az NVIDIA nagyrészt abból él, amit az elmúlt évben bemutattak, és csak lassú frissítések várhatók az elkövetkező hónapokban. Sokan örülnek annak, hogy a megfeszített fejlesztési tempó végre egy kicsit mellékvágányra került, de valójában a háttérben folynak az új generációt érintő fejlesztések, melyek a legfrissebb hírek szerint az év második felében kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Igazán új generációra nem érdemes számítani, így inkább az aktuális architektúrák finomításáról lesz szó.

Az idei GTC alkalmával az NVIDIA bemutatott egy Kayla kódnevű fejlesztői platformot, mely egy érkező grafikus processzorra épül. Erről a cég nem beszélt túl sokat, de a termék igen tüzetesen átvizsgálható volt a rendezvényen, így számos friss pletyka látott napvilágot. A hírek szerint az új GPU a GK208-as kódnevet viseli és lényegében a GK107-es lapkát váltja majd le. A gyártástechnológia természetesen marad 28 nm, illetve a megcélzott piaci szegmens miatt a teljesítmény is visszafogott lesz, ám ehhez kifejezetten jó fogyasztási paraméterek társulnak majd. Ez a lapka lesz tehát az új generációs belépőszint.

A teljesítményről egyelőre semmilyen adat nincs, ami tulajdonképpen logikus, mivel a start még messze van, de annyi már kiderült, hogy a GK208 a felépítés szempontjából nagymértékben másolja a GK107-et. Ennek megfelelően a Kepler architektúrára épülő új lapkában is két SMX lesz, amelyek így 384 darab CUDA magot adnak. Feltételezhetően a többi részegység szempontjából is megegyezik majd a felépítés. Ezzel felmerül a kérdés, hogy mégis hol lesz változás. Nos, az aktuálisan kiszivárgott dokumentációk alapján a termék tudására helyezi a hangsúlyt az NVIDIA. A GK208 ugyanis már a GK110-es Kepler multiprocesszorait kapja (megfosztva a dupla pontosságra kihegyezett feldolgozóktól), illetve az új CUDA alól kihasználhatók majd a Hyper-Q és Dynamic Parallelism szolgáltatások.

Szintén erős a pletyka, hogy a Logan SoC technikai képességei is a GK208-ra épülnek, bár nyilván az új generációs Tegra IGP-ben nem lesz annyi feldolgozó, és nem lesz olyan gyors, mint az érkező belépőszintű GeForce, de a tudásuk állítólag megegyezik majd.

A GK208-ből feltételezhető, hogy az új GeForce sorozat többi tagja is hasonló tudással rendelkezik, de a pontos adatok csak az év második felében derülnek ki.

Előzmények

Hirdetés