Hirdetés

A Noctua elérhetővé tette forradalmian új NF-F12 ventilátorát

Hirdetés

Az idei Computex túránk alkalmával már volt lehetőségünk közelebbről megismerkedni a Noctua újításaival, melyek között szerepelt a most bejelentett légkavaró is. Az NF-F12 PWM típus 7 darab lapátja maximum 1500 fordulatot tesz meg percenként, úgynevezett low noise adapterrel pedig ez az érték 1200 rpm-re csökken. A légszállítás maximum 93,4 m³/h, amihez 22,4 dB(A) zaj társul, az említett adapterrel pedig 74,3 m³/h és 18,6 dB(A) értékekre számíthatunk.

Természetesen a decibelben mért zaj önmagában nem sokat árul el, hiszen a kibocsátott zaj jellege is meghatározó. Az új, SSO2 csapágyazással viszont a korábbihoz képest közelebb került a lebegést biztosító mágnes a tengelyhez, ami még erősebb stabilizálást, halkabb futást eredményez. Ebben segítségére van, hogy a csapágyház anyaga sárgarézből készült, mert ebből az anyagból sokkal precízebben kivitelezhető a szokásos műanyagnál. Több olyan megoldást is alkalmaztak a tervezők, ami a szélzaj csökkentésére irányul. A lapátok kilépő élét úgy alakították ki, hogy a lehető legkisebb turbulencia alakuljon ki rajta, ezt elősegítik a keret belső oldalába mélyesztett apró lyukak, illetve szívó oldalon a lépcsőzetes perem.

A fújó oldalon is történtek változások, amik csökkentik a zavaró zajokat. Lényegesen több támasztó tartja a középső részt, ráadásul ezek különböző, 31-37 fok közötti szöget zárnak be. A kialakítás célja, hogy ezekkel a felületekkel növeljék a légnyomást, de ezzel együtt a különböző szögek miatt különböző frekvenciás hangot kelt a kiáramló levegő. Utóbbinak köszönhető, hogy a ventilátor nem egy jellemző frekvencián kelt nagy hangot, hanem több különbözőre oszlik szét, ami kevésbé zavaró.

A Noctua NF-F12 ventilátorának szélére rezgéselnyelő fülek is kerültek
A Noctua NF-F12 ventilátorának szélére rezgéselnyelő fülek is kerültek

A típusjelzésben szerepel a PWM jelzés is, ami arról árulkodik, hogy az NF-F12 nem véletlenül kapott négy vezetéket, hiszen a PWM vezérlés is megtalálható benne. Ennek megvalósítása sem a megszokott, ugyanis általában az impulzus hirtelen felfutásakor apró rántást kap a motor, aminek eredménye egy finom percegés. A Noctua, hogy ezt elkerülje, saját vezérlőt fejlesztett, aminek kevésbé meredek a felfutása, így a rántás sem olyan hirtelen és a percegés elmarad.

A Noctua NF-F12 PWM névre hallgató újdonsága már kapható, darabjáért nem kevesebbet, mint 19,9 eurót kell fizetnünk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés