Hirdetés

A Noctua 5 voltos ventilátorokkal támad

Nem messze kell menni, csak a szomszédos Ausztriába annak, ki dicsőíteni, netán kritizálni akarja a Noctua ventilátorok klasszikus színvilágát. Az mindenesetre bizonyos, hogy a krémszínű és a jellegzetes barna alkotta kombináció a halkságot szolgáló gyártó jelképévé vált. Nem csak PC ventilátorok alkotják azonban a palettát, hanem ipari megoldások is megtalálhatók benne. Míg előbbiek akár 30 voltot is kaphatnak, addig a 12 V-tól lefele is kacsintgat a cég, amit az 5 V-os első példány is bizonyít.

Úgy tűnik, a piac elemzése során a Noctuánál arra jutottak, nagyobb az igény ezekre, mint az egyetlen modellel lefedhető. Lévén az első ilyen csak négy centiméteres volt, most a 60 mm-es méret került sorra, és egyből két 5 voltról üzemelő ventilátort is bemutattak. Az NF-A6x25 5V és az NF-A6x25 5V PWM típusnév megfejtéséhez nem sok fejtörés szükséges, hiszen a megfelelő 12 V-os modellek végére csak odabiggyesztették az 5V utótagot. Minden fejlett technológiát megkaptak, amit a nagyok is tudnak, így ezt külön nem részleteznénk. Linkelt korábbi híreinkben, a lenti videón és a típusok neveinek hivatkozásaira kattintva megnyíló weboldalaikon az érdeklődők megtekinthetik.

A megszokott színvilág, félfeszültségen...
A megszokott színvilág, félfeszültségen... [+]

Lényeges, hogy a sima verzió 3000 rpm fordulatszámot, 29,2 m³/h légszállítást és 19,3 dB(A) hangerőt tudhat magáénak, míg PWM-es társánál a fordulatszám-szabályozás révén ezek az értékek a maximumok. Motorerejük nem magas, ami szintén a halk üzemet vetíti előre: 0,26 A áramfelvétellel lehet számolni, így a teljesítmény 1,3 watt. Felhasználási területeik szintén nem hétköznapiak, hiszen okosotthonok különböző berendezéseiben, beágyazott környezetben üzemelhetnek és NAS-ok, médialejátszók gyárilag hangos szélgépeinek kiváltására is kitűnők. Modderek számára is ötletes megoldások elkészítésére nyújthatnak lehetőséget, hogy csak párat említsünk a szerepkörök közül.

Prémium márka lévén a körítés sem mindennapi: OmniJoin adapter, Y-kábel, 30 cm-es hosszabbító, 4 db rezgéscsillapító és négy rögzítőcsavar képezi a csomag részét. A hosszú élettartamúnak szánt, 150 000 óra MTBF értékű ventilátorok a megszokott 6 év garanciaidőt viselik. Az egyszerűbb 14,90 euró, a PWM-es tesó pedig 17,90 euró ellenében vihető haza a Noctua ajánlott árain. A friss ventiket már szállítják a partnereknek, így bármikor felbukkanhatnak a kereskedőknél is.

Noha a fordított bekötés elleni védődióda megtalálható mindkettőben, az a nagyobb feszültség ellen nem véd. A gyártónál kiemelték, hogy az 5 voltos ventilátorok nem használhatók 12 V feszültségről, például gépházak, alaplapok és tápok meglévő megoldásainak kiváltására. Mindenképpen nagyon figyeljen tehát oda, aki ilyet használna, nehogy füstfelhő és szikraeső legyen a halkítási kísérlet eredménye.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés