Különlegességekkel kényezteti a vásárlókat a Lenovo

Hirdetés

Úgy tűnik, a tegnapi ThinkPadek csak egy részét képezték a januári meglepetéseknek, és mára is maradtak izgalmas újdonságok. Netbookok, notebook és smartbook, de milyenek! Az biztos, hogy a vállalat mérnökei nem pihentek sokat az előző évben.

IdeaPad S10-3
IdeaPad S10-3

Talán a legkevésbé különlegesek (persze csak a most bemutatott termékek közül) az IdeaPad netbookok, az S10-3 és az S10-3t, de ezekben is találunk egy-két meglepetést. Az egyik a processzor, ami ugyan az új atomok közé tartozik, de nem a megszokott N450, hanem a nagyobb testvér, az 1,83 GHz-en ketyegő N470. A grafikáról természetesen ez esetben is a GMA 3150-es vezérlő gondoskodik, a memória maximálisan 2 GB, a winchester 320 GB-os lehet. A kis gépekbe alapból kerül 0,3 vagy 1,3 megapixeles webkamera, Wi-Fi és Bluetooth modul, de opcionálisan a HSDPA-val is rendelhetők. A két modell közötti különbség a kijelzőben rejlik, mert igaz, hogy mindkét netbooké ugyanúgy 10,1 hüvelykes és 1024x600 pixeles, de az S10-3t-é elforgatható és kihajtható érintőképernyő, így a kis netbook könnyen tabletté alakítható. A négy- vagy nyolcellás akkumulátorral működő gépekre Windows 7 került, a S10-3 kezdőára 350 dollár, a tablet verzióért minimum 500 dollárt kell kifizetni.

IdeaPad S10-3t
IdeaPad S10-3t

Kicsit izgalmasabban hangzanak a Lenovo új smartbookjának tulajdonságai. Az egyszerűen csak Skylight névre keresztelt készülékről már a tavalyi év végén felröppentek az első pletykák, de már akkor tudott volt, hogy a fontosabb részletek csak idén januárban lesznek ismertek. Nem is kellett csalódnunk: eljött az új év, és lehullt a lepel a picike gépről is. A Skylightot elsősorban webes kommunikációhoz, böngészéshez, chateléshez ajánlják, amire valóban kiváló megoldás lehet. Gyakorlatilag mindent ennek a célnak rendeltek alá. A kicsiny smartbook csupán 276 x 182 x 13-21 mm-es és mindössze 855 gramm. S mivel a dizájnt is fiatalosra vették, csillogó, néhol fémes felületek és lekerekített formák jellemzik, várhatóan rengeteg retikülben és hátizsákban meglesz a helye.

Skylight
Skylight

A rugalmas használat alapfeltétele a hosszú akkumulátoros üzemidő is. A Skylightban a Qualcomm Snapdragon platform dolgozik egy 1 GHz-es processzorral, és akár 10 órán keresztül is használhatjuk elektromos hálózat nélkül, ami a kis tömeggel párosítva nagyon csábító kombináció. A 10,1 hüvelykes monitor a szokottnál nagyobb, 1280x720 pixeles, így lehetőség nyílik a filmek ideális megjelenítésére. A kártyaolvasóval és webkamerával felszerelt gépből a Wi-Fi és Bluetooth mellett természetesen a 3G modul sem hiányzik, így szinte mindenhol rácsatlakozhatunk valamilyen hálózatra. A böngészés közben fellelt fájok a beépített, 20 GB-os flash tárolóra kerülhetnek, amit egy 8 GB-os microSD kártya egészít ki, ezt is mellékelik a smartbookhoz, továbbá jár még hozzá 2 GB online tárhely is. A Lenovo szintén Skylight nevű linuxos felületét használó gépecske az Egyesült Államokban áprilisban jelenik meg 499 dolláros áron, Európába valamivel később fog eljutni.

Skylight – formás héjba zárva
Skylight – formás héjba zárva

Igazán különlegesre sikeredett a Lenovo IdeaPad U1 Hybrid, ami – mint a nevéből is kikövetkeztethető – két gép egyben, méghozzá egy könnyű és vékony notebook és egy pillesúlyú tablet keveréke. A működési elve roppant egyszerű: a notebook (ami gyakorlatilag dokkolóként is szolgál) monitora lecsatlakoztatható, így önállóan, tábla-PC-ként is használható. Természetesen így dupla konfiguráció szolgál benne, a tablet rész egy Qualcomm Snapdragon chipre épül, míg a notebookban egy 1,3 GHz-es, kétmagos Intel U4100 dolgozik, ami mellé 4 GB memória is társítható, az adattárolásról pedig akár 128 GB-os SSD is gondoskodhat.

IdeaPad U1 Hybrid
IdeaPad U1 Hybrid

A laptopra Windows 7, míg a tabletre a most bemutatott smartbookhoz hasonlóan Skylight Linux kerülhet operációs rendszerként. A 11,6 hüvelykes, multi-touchos érintőképernyő felbontása 1366x768 pixel, azaz a legtöbb feladatra elegendő. A gépbe került webkamera, kártyaolvasó, Wi-Fi, Bluetooth és 3G modul is, az akkumulátoros üzemideje pedig elérheti a nyolc órát. Természetesen, mint minden különlegességnek, az IdeaPad U1 Hybridnek is meg kell fizetni az árát, ami egészen pontosan 999 dollár, ennyiért lehet majd megvásárolni, várhatóan június elsejétől.

IdeaPad U1 Hybrid
IdeaPad U1 Hybrid

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés