Vevőt keres a MIPS?

A Bloomberg nemrég előállt egy cikkel, mely belső forrásokra hivatkozva a MIPS eladását rebesgette. A hírek szerint a vállalat megbízta a Goldman Sachs néven ismert pénzügyi szervezetet, hogy keressen egy megfelelő vevőt.

A MIPS alapvetően tervezéssel foglalkozik, vagyis az ARM ellenfelének tekinthető. A két cég hasonló piacokat céloz meg, illetve a processzorarchitektúráik is az energiahatékonyságot helyezik előtérbe. Az ARM financiálisan sokkal jobban áll, viszont a MIPS pár helyen rendelkezik némi technológiai előnnyel. Gondolhatunk itt arra, hogy az utóbbi vállalat régóta rendelkezik 64 bites processzorarchitektúrával, amit a brit tervezőcég még csak most fejleszt.

A MIPS tehát értékes befektetés lehet a mobil irányt figyelembe véve. A vállalat piaci értéke nagyjából 334 millió dollár, ám bizonyos, hogy egy felvásárlás során ennél több pénzt szeretnének a cégért kapni. A MIPS azonban financiálisan nem túl erős, a legutolsó negyedévben 15,3 millió dolláros bevételt értek el, ami 1 millió dolláros nettó veszteséget jelentett. Ennek megfelelően főleg olyan vállalatokat fog érdekelni a felvásárlás, amelyek képesek hasznosítani a cég értékes szabadalmait, valamint érdeklődnek a mobil termékek, a beágyazott rendszerek, valamint az otthoni multimédiás, illetve a hálózati eszközök piaca iránt. Ezért is kerülhettek elő az AMD-vel kapcsolatos pletykák. Utóbbi vállalat számára a MIPS felvásárlása jelenti a leggyorsabb módot arra, hogy megcélozzák az okostelefonok, illetve az okostévék piacát. Később a MIPS processzormagokat ki lehet majd egészíteni egy alacsony fogyasztású Radeon IGP-vel, így az AMD saját lapkával is versenyezhetne e területeken. A szoftveres támogatás szempontjából is elég jól áll a MIPS, mivel a Google az Android 4.0-val már támogatja a cég architektúráját.

Érdemes megjegyezni, hogy egyelőre semmi sem biztos, de ha tényleg eladásra kerülne sor, akkor a potenciális vevők között szerepelhet még a Broadcom, a Cisco, a Sony és a Texas Instruments is. Mindegyik cég épít valamilyen szinten a MIPS termékportfoliójára, így érdekeltek lehetnek egy felvásárlásban. A Qualcomm is versenyre kellhet még a vállalatért, emellett nem szabad megfeledkezni Kínáról sem. Az ázsiai ország elsősorban MIPS architektúrára alapozza processzorfejlesztési projektjeit, így nyilvánvalóan érdekelheti az érintett kínai cégeket a felvásárlás lehetősége.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés