Matrox videokártya PCI Express interfésszel

A Matrox videokártyái a 3D-játéktesztekben ugyan nem szerepelnek valami fényesen, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan felhasználási területek, ahol kifejezetten sikeresek a vállalat megoldásai. Az orvosi képalkotásban, a tudományos képanalízisben, a jó képminőséget és általában több monitor párhuzamos használatát igénylő kép-, kiadvány- vagy videószerkesztésben, de számos, 3D-gyorsítást nem igénylő üzleti alkalmazásban is előszeretettel nyúlnak a Matrox termékeihez.

Ezt figyelembe véve nem csodálható, hogy a cég immár kissé öregecskének számító Parhelia GPU-ja a modern kor követelményeinek megfelelően PCI Express x16 interfésszel is megjelenik. A Parhelia AVPe nevű kártya előreláthatóan 2005 első negyedévétől lesz megvásárolható 349 dolláros áron. Amint ára is sejteti, a gyártó ezúttal is a professzionális felhasználókhoz fordul.

A 128 megabájt RAM-mal ellátott kártya két DVI-I kimenettel rendelkezik, amelyek egyszerre két darab, maximum 1920x1440 (VGA) vagy 1920x1200 pixel (DVI) felbontású kijelző meghajtását teszik lehetővé, s egy speciális videokimenet révén ugyanakkor akár HDTV-jelek is továbbíthatók egy harmadik monitorra. Ez a port legfeljebb 720p és 1080i felbontású HDTV-t támogat (komponens-adapterrel), de standard tévéjelek (S-Video és kompozit PAL és NTSC formátumban) kiadására is használható, illetve egy külön megvásárolható kábellel (S-Video, kompozit) videobemenetként is funkcionálhat.

A lehetséges variációk egy további háromkijelzős üzemmódot is magukban foglalnak: a TripleHead Desktop Mode egyetlen, maximum 3840x1024 pixel összfelbontású grafikus felületet biztosít a három megjelenítőre tördelve.

A Matrox számos közkedvelt szerkesztőprogramhoz rendelkezésre bocsátja WYSIWYG plug-inját, amelynek segítségével biztosítható, hogy a szerkesztés alatt álló videó színhelyesen, megfelelő képminőségben és méretezésben jelenjen meg a kontrollmonitoron.

Előzmények

Hirdetés