GPGPU-ra gyúr a legújabb LibreOffice

Hirdetés

A The Document Foundation bejelentette a 4.2-es verziójú LibreOffice programcsomagot, mely számos ponton újít elődjéhez képest, de számunkra elsősorban a GPU-s gyorsítás elérhetősége figyelemfelkeltő. Ezen belül is a táblázatkezelő szinte teljesen megújul, ami már önmagában is lényeges teljesítménynövekedést jelent sok adattal dolgozó táblázatok esetén, de az új képletértelmező emellett kihasználja a GPU-k általános számítási kapacitását. Ez a rendszer természetesen fut hagyományos módban is, tehát nem szükséges hozzá grafikus vezérlő, de ekkor a processzormagokra hárul a számítás terhe.

A fejlesztők OpenCL-en keresztül használják ki a grafikus vezérlőket. Technikai értelemben a dedikált GPU-k is támogatva vannak, de nem minden esetben eredményeznek gyorsulást. Az integrált grafikus vezérlőket azonban hatékonyabban hadba lehet fogni, hiszen különböző funkciókat kínálnak a memóriaterületek közötti másolás minimalizálására. Ezzel az adott, OpenCL-t támogató IGP képességeitől függően nagyjából 20-30%-os teljesítménynövekedésre lehet szert tenni. A Calc program kihasználja a HSA-t és ezzel a nemrég megjelent Kaveri APU extra képességeit, így például a megosztott virtuális memóriát és az egyéb funkciókat, aminek hozománya közel tízszeres gyorsulás is lehet a hagyományos, CPU-s feldolgozáshoz viszonyítva. Ezt a rendszert egyébként a The Document Foundation a MulticoreWare segítségével implementálta.

Az új LibreOffice a fentiek mellett sokat javít a Microsoft OOXML formátumok interoperabilitásán, illetve mostantól képes importálni az Abiword és az Apple Keynote dokumentumokat. Javult még az integráció a Windows 7 és 8 operációs rendszerekkel, illetve a felhasználói felület korszerűsítésének következő lépcsője is helyet kapott az aktuális csomagban, így mostantól már az ablakok 70%-a használja a menedzselt elemelrendezést lehetővé tevő kódot. A LibreOffice 4.2 letölthető az alábbi oldalról. A GPU-s gyorsítást kihasználó funkciókhoz a The Document Foundation a legfrissebb driverek telepítését ajánlja, míg a Kaveri APU HSA funkcióinak kihasználásához a napokon belül érkező Catalyst frissítésre lesz szükség.

Előzmények

Hirdetés