Jönnek a megfordított videokártyák

Újabb passzív hűtésű középkategóriás videokártya piacra dobását tervezi az Asus, ám ezúttal a hűtési megoldás a szokványostól gyökeresen eltérő. A gyártó most bemutatott kártyája teljesen egyedi nyomtatott áramkörrel rendelkezik – azaz ehhez hasonló megoldással eleddig egyetlen videokártyán találkozhatott a nagyközönség; a szintén Asus fejlesztésű, tavaly ősz elején bemutatott Extreme AX700 Silenceren.

A ReverseCool hűtési eljárással ellátott kártyák közös vonása, hogy a grafikus processzort, a memóriát, illetve a kapcsolódó nyomtatott áramköri komponensek jó részét a kártya hátoldalára helyezik, így az ATX rendszerű toronyházakban a GPU által felmelegített levegő szabad utat kaphat. A jelenleg elterjedt, AGP és PCI Express csatolóba illeszkedő videokártyák hűtésének egyik problematikus pontja, hogy a NYÁK útját állja a felfelé szálló meleg levegőnek, a meleg megrekedhet a kártya alatt, így a hűtési rendszer jelentősen veszíthet hatékonyságából.

Az Asus új, ReverseCool hűtéssel ellátott kártyájának lelkét egy 400 MHz-en ketyegő GeForce 6600 grafikus processzor képezi, melyről a gyártó azt állítja, hogy a fizika törvényeit jobban kihasználó hűtés révén akár 30 fokkal is hidegebben üzemelhet, mint hagyományos elrendezésű testvére. Az Extreme N6600TOP Silent a GPU mellé 800 MHz-en üzemelő, 256 megabájtnyi RAM-ot kap majd.

A korszakalkotónak is tekinthető termék Nyugat-Európában már piacon van, ára 155 euró körül alakul.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés