Jönnek a 8 GB VRAM-mal rendelkező VGA-k

Az ünnepi szezon közeledtével az AMD és az NVIDIA még indít egy utolsó rohamot, így novemberben mindkét cég 8 GB VRAM-mal rendelkező VGA-kkal áll elő. Az AMD portájáról a Radeon R9 290X, míg az NVIDIA térfeléről a GeForce GTX 980 esetében lesz bevetve az extra memória. Az előbbi kártyákban közös, hogy alapesetben 4 GB VRAM-mal rendelkeznek.

A 8 GB VRAM egyébként nem kritikus fontosságú újítás. Legtöbbször még a 4K-s felbontáshoz sincs szükség ennyi memóriára, így most is hangsúlyozzuk, hogy jó textúra streaminget használó játékok esetében kizárt, hogy a 4 GB-nál nagyobb VRAM-ra vonatkozó igény. Ugyanakkor egyre kevesebben fogják jól optimalizálni a PC-s portokat, vagy esetleg olyan trehány munkákra is lehet számítani, mint a Middle-earth: Shadow of Mordor, amely az opcionálisan letölthető textúracsomaggal 6 GB VRAM-ot igényel a tökéletes élményhez. Ennek az oka szimplán az, hogy a program fejlesztői semmilyen textúra streaming algoritmust nem alkalmaznak PC-n, vagyis minden textúrát permanensen tárolni kell a VRAM-ban.

A 8 GB VRAM tehát részben egy reakció is a nem jól optimalizált PC-s játékokra, amelyekből sajnos egyre több van. Jól optimalizált PC-s portoknál maximum 1-5%-os előnyre lehet számítani az extra memóriából kifolyólag.

Előzmények

Hirdetés