Itt a SanDisk 2,5 hüvelykes flashalapú adattárolója

Az 1,8 hüvelykes flashalapú merevlemezpótlók januári debütálása után most újabb modellel terjesztette ki SSD (Solid State Disk) termékcsaládját a SanDisk. A vállalat ma kiadott közleménye szerint OEM partnerei számára már elérhető a 32 gigabájt tárkapacitást nyújtó adattároló fizikai méreteit tekintve nagyobb, 2,5 hüvelykes méretkategóriába illeszkedő SSD-je. A cél az új egységeknél is ugyanaz: a sérülékeny, hangos és sokat fogyasztó, továbbá melegedő mechanikus merevlemezek kiváltása.

A SanDisk SSD SATA 5000 2,5" a merevlemezek működési mechanizmusából eredő összes hátrányt kiküszöböli azáltal, hogy egyáltalán nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így szinte teljesen érzéketlen az ütődésekre, rázkódásokra, valamint működése 0 dB zajjal jár. A Serial ATA csatolófelületű, szabvány méretekkel rendelkező SSD elindulása mindezen túl egyáltalán nem jár megnövekedett áramfelvétellel (a hagyományos merevlemezek ilyenkor veszik fel a legnagyobb teljesítményt), az egység ráadásul mindössze 0,9 wattot fogyaszt az írási és olvasási folyamat során.

A SanDisk adattárolója mindezt a leggyorsabb mobil merevlemezeket megszégyenítő adatkezelési tempóval tetézi: az új SSD 67 MB/másodperces folyamatos olvasási és 45 MB/másodperces folyamatos írási tempót garantál, 0,11 milliszekundumos elérési idő mellett. Az egység különösen a kisebb fájlok, fájltöredékek beolvasása esetén ver rá jelentősen a hagyományos merevlemezekre, a flashchipes adattároló ugyanis másodpercenként akár 7000 I/O műveletet végez 512 bájtos adatcsomagokkal (ez több mint százszorosa a hasonló méretkategóriájú HDD-k tempójának). A technológia megbízhatóságában kételkedők számára is van válasza a SanDisknek: az új SSD-k két meghibásodás közt eltelt átlagos üzemidejét (MTBF) kétmillió órában határozza meg a gyártó.

A SanDisk 2,5 hüvelykes, 32 GB kapacitású SSD-i már elérhetők a vállalat OEM partnerei számára. Ezek a cégek nagy tételben 350 dolláros áron (ez nagyjából 66 000 forint) juthatnak hozzá az egységekhez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés