Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel

A Raptor Lake kódnevű lapka fog védekezni, amíg a Meteor Lake meg nem érkezik.

Az Intel a 7 nm-es gyártástechnológia csúszása miatt gyakorlatilag módosította az asztali és a mobil útitervét, ugyanis a nagy reménysugárnak tartott Meteor Lake megjelenése a 2023-as esztendőre csúszik.

A 2021-es tervek nagyrészt változatlanok maradnak így mobil szinten a nemrég bemutatott négymagos Tiger Lake kap egy nyolcmagos verziót, amely 45 és 65 wattos fogyasztási tartományban fedi majd le az igényeket, ám ez a kétszer több processzormagja mellé lefelezett IGP-t tartalmaz.

Asztali fronton a maximum nyolcmagos Rocket Lake-S próbálja majd meggyőzni a felhasználókat a váltásról, de később bemutatkozik az Alder Lake-S is, ami hibrid dizájnnal fog kínálni 16 darab processzormagot, ráadásul a DDR5-re is áttér. Később az Alder Lake kap mobil verziót is.

Eddig tulajdonképpen ismert volt az Intel útiterve, és 2022-ben jöttek volna a 7 nm-es fejlesztések, amelyek már nem fognak megérkezni. Ennek köszönhetően az említett esztendő frissítéseket, illetve egy új, amolyan töltelékfejlesztést kínál majd, utóbbi a Raptor Lake kódnevet viseli. Ez az Alder Lake továbbfejlesztése lesz, tehát marad a 10 nm-es node, és információink szerint vissza lesz portolva bele a 7 nm-re tervezett Ocean Cove mag, de nem az eredeti formájában, hanem némi gyorsítótártól megfosztva. Hasonló megoldás lehet ez a Rocket Lake-S-hez, amely a Willow Cove mag gyorsítótárak szempontjából megkurtított verzióját fogja kapni, persze Cypress Cove néven. Ezzel a módszerrel nyilván a gyártástechnológia különbségét próbálják kezelni.

A magok szempontjából egyébként az Alder Lake-ben érkező Golden Cove lesz a következő nagyobb ugrás, az Ocean Cove ehhez képest nem kínál majd lényeges előrelépést. Ellenben készül az Intel egy új generációs dizájnnal, amely számos szempontból módosít a manapság használt, láthatóan nehezen skálázható rendszeren, ez azonban később, a 2025-ös év környékén fog érkezni a 7 nm-nél is újabb gyártástechnológián. Úgy tudjuk, hogy ezt a projektet az Inteltől nemrég távozó Dr. Venkata M. Renduchintala még 2018-ban elindította, csak a vezetőváltás miatt folyamatosan leállították és újraindították. Most azonban úgy néz ki, hogy Bob Swan, a cég aktuális elnök-vezérigazgatója véglegesen eldöntötte, hogy szükség van egy alapjaiban új processzordizájnra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés