Intel: közös formátumot akarunk!

Miközben a legtöbb szakértő szinte biztosan állítja, hogy a jövő év elején debütáló, új generációs optikai adattároló szabványok – a DVD Forum által gondozott HD DVD és a Blu-ray Disc szövetség rendszere – között zajló piaci háború elkerülhetetlen, a formátumokat támogató vállalatok közül páran egyre gyakrabban adnak hangot annak a kívánalmuknak, hogy az összecsapást elkerülendő, gőgöt és sértettséget félretéve a két érdekcsoportnak még egyszer asztalhoz kéne ülnie, hogy újabb esélyt adjanak egy közösen kidolgozott formátum megszületésének.

Pár nappal ezelőtt lapunk hasábjain beszámoltunk róla, hogy a HD DVD formátumot életre hívó Toshiba egyik magasrangú vezetője nem kis meglepetésre maga is úgy nyilatkozott a múlt héten, hogy készek a Blu-ray szövetséggel történő együttműködésre, a tárgyalásokra azonban meglehetősen szűk időkeretet szabott. Szintén kompromisszumot sürget a HD DVD táborhoz nemrégiben csatlakozott Intel is, mely – mint az illetékesek nyilatkozataiból később kiderült – a Toshiba rendszerénél alkalmazott „problémamentesebb” másolásvédelmi eljárás miatt állt a HD DVD mellé.

Alig egy héttel a Microsoft és az Intel által kiadott közös állásfoglalás után, Donald MacDonald, a processzorgyártó vállalat Digital Home részlegének alelnöke meglepő kijelentést tett a Japánban megrendezett CEATEC konferencián. Az Intel képviselője az előadását követő sajtóbeszélgetésen arról tájékoztatta a jelenlévő újságírókat, hogy a vállalat minden lehetséges eszközzel igyekszik nyomást gyakorolni a felekre annak érdekében, hogy létrejöjjön egy közösen fejlesztett lemezformátum.

„El kell kerülnünk a formátumháborút. Mindenféleképpen egy szabvánnyal kell megjelenni a piacon” – nyilatkozta MacDonald. Mindezek mellett továbbra is kérdéses, hogy a befolyásos nagyvállalat álláspontja bármit is változtat-e a jelenleg kialakult helyzeten, ugyanakkor az Intel már számos esetben bebizonyította, hogy hatékony nyomásgyakorlási módszereivel igenis képes a piac átformálására, így szinte biztosan kijelenthető, hogy az univerzális formátum létrejöttének reménye még mindig nem halt meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés