Intel és Microsoft támogatás a HD DVD-nek

A Microsoft és az Intel kedden közös közleményükben bejelentették, hogy a következő generációs optikai adattároló-technológiák közül a Toshiba által életre hívott HD DVD szabványt integrálják a jövőben megjelenő termékeikbe. Bár a Microsoft VC-1 Windows Media Video kodekje mind a HD DVD, mind a Sony és számos partnere által létrehozott Blu-ray rendszerében megtalálható lesz, a döntés előszele már korábban érezhetővé vált.

Xbox, egyelőre HD DVD nélkül

Jóllehet a karácsonyi szezon előtt a boltokba kerülő Xbox 360 konzolok még nem tartalmaznak új generációs optikai olvasót, a redmondi óriás előrevetítette, hogy egyes  „később megjelenő” változatokat HD DVD olvasókkal fognak ellátni. A döntés mögött egyes rosszmájú spekulációk szerint kivárásos taktika húzódik, azaz a Microsoft maga sem bízik teljes mértékben a HD DVD sikerében. Az új olvasókkal felszerelt konzolok azonban alighanem elsősorban a hardvergyártók késlekedése miatt nem kerülhetnek időben forgalomba; a Toshiba augusztus végén maga is elismerte, hogy a tervezett év végi megjelenés csúszik, a HD DVD olvasók és lemezek valódi tömegtermelése csak a jövő év elején kezdődhet – pontosan akkor, amikorra a Sony is ígéri a Blu-ray rendszer debütálását.

Mindemellett vélhetően nem az Xbox 360 lesz az egyetlen termék, mely összekapcsolja a Microsoft nevét a HD DVD technológiával; a szoftvervállalat ugyanis még a nyár folyamán (júniusban) megállapodást kötött a Toshibával, melynek alapján a két vállalat közös hardver- és szoftverfejlesztésekbe kezdhet a jövőben. A megállapodás létrejöttekor a Microsoft képviselői például máris úgy nyilatkoztak, hogy megvizsgálják a lehetőségét egy Windows CE operációs rendszert futtató HD DVD lejátszó létrehozásának. Mindeközben a cég legnagyobb riválisaiként számontartott Apple és Sun a Blu-ray technológia mögé állt, így például a Blu-ray lemezek menürendszere a Sun által fejlesztett Java VM motorra fog épülni.

Másolásvédelem: jóból is megárt a sok

A DVD-t leváltani hivatott, következő generációs optikai adattároló technológiákkal kapcsolatban rengeteg pro és kontra érv elhangzott mindkét támogató tábor részéről, beleértve a maximális tárolókapacitás, illetve a gyártási költségekkel kapcsolatos tényeket (előbbi szempontot figyelembe véve a Blu-ray, utóbbinál pedig a HD DVD felé billen a mérleg). A két vállalatóriás mégis elsősorban a két rendszer által alkalmazott tartalomvédelmi eljárások alapvető különbsége miatt döntött a HD DVD támogatása mellett, a Blu-ray lemezeken tárolt tartalmakat védő bonyolult másolásvédelmi funkciók ugyanis sok esetben nem csak a rosszindulatú felhasználók életét keseríthetik meg.

A HD DVD-n tárolt videókat példának okáért sokkal könnyebb PC-re másolni, onnan TV-re átjátszani, illetve hálózaton terjeszteni, mint az erős hardveres másolásvédelemmel megtámogatott Blu-ray tartalmakat. Elsősorban ennek a ténynek köszönhetően a filmstúdiók és zenekiadók – melyeknek jelentős bevételkiesése származik az illegális másolatok készítéséből és üzletszerű terjesztéséből – jó része inkább az utóbbi formátumot preferálja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés