Új szabványok a DVD Forum asztalán

A DVD-R, DVD-RAM és HD DVD formátumokat gondozó, többszáz vállalatot magába tömörítő DVD Forum tegnap megrendezett tokiói konferenciáján számos új technológiáról hullott le a lepel, beleértve olyan lemezszabványokat, melyekről korábban már sokat hallhatott a nagyközönség. A bemutató legnagyobb meglepetését mégis egy teljesen új, szinte a semmiből jött újraírható HD DVD szabvány, a HD DVD-RR-nek (HD DVD ReRecordable) a bejelentése hozta – derül ki a cdfreaks.com beszámolójából.

Hirdetés

Újraírt újraírás

A prezentáció során kiderült, hogy a HD DVD-RR a korábban bejelentett, struktúrájában leginkább a DVD-RAM-ra hajazó HD DVD-RW-vel szemben több hasonlóságot fog mutatni a HD DVD-R/ROM formátumokkal. A beszámoló szerint – részben a fenti okból kifolyólag – a HD DVD-RR-t könnyebb lesz kétrétegű változatban előállítani, mint a HD DVD-RW-ket.

A konferenciát szóba került a HD DVD másolásvédelmi rendszere, illetve a régiókód kérdése is, utóbbiról szinte biztosan állítható, hogy nem lesz része a DVD Forum új, nagykapacitású optikai lemezszabványának, azaz a HD DVD-n kiadott filmek a forgalomba hozatal régiójától függetlenül bármilyen lejátszóval megtekinthetők lesznek. Az AACS (Advanced Access Content System) másolásvédelmi rendszer működésének pontos részletei mindazonáltal egyelőre nem kerültek kidolgozásra, így jelenleg nem tudható biztosan, hogy a HD DVD korongokon tárolt tartalmak milyen keretek közt másolhatók, vagy továbbíthatók a jövőben.

Tempósabb DVD-k

A nagykapacitású formátumok fejlesztése mellett nem áll meg az élet az új írható DVD szabványok terén sem, hiszen a DVD Forum szeptemberben véglegesítette a 8x tempóval írható kétrétegű DVD-R specifikációt, és még idén megkezdik a 12x tempóval írható változat szabványának a kidolgozását. Nagy ugrással – maximálisan 16-szoros írási sebességre – gyorsult szeptemberben a DVD-RAM szabvány is, a jelenlegi DVD-RAM írásra képes optikai egységek tulajdonosai számára rossz hír lehet, hogy az új szabvány visszamenőleg nem kompatibilis, így a régebbi írók nem tudják írni az új lemezt. A DVD Forum mindezek mellett javában fejleszti a kétrétegű újraírható DVD-R lemezszabványt (DVD-RW DL), mely végleges formáját valamikor a jövő év első felében nyerheti el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés