Licencelhetők az Imagination gépi tanulásra szánt fejlesztései

A PowerVR 2NX sorozaton belül első körben az AX2185 és AX2145 érhető el a potenciális megrendelőknek.

Nagyjából nyolc hónapja számoltunk be arról, hogy az Imagination saját IP-vel száll be a gépi tanulásba. Akkor még csak általánosságban lehetett megismerni PowerVR 2NX nevű fejlesztést, amelyet újabban a cég PowerVR Series2NX jelzéssel is illet. Ennek különösebb jelentősége nincs, a lényeg az, hogy érkeznek az első ténylegesen licencelhető IP, méghozzá AX2185 és AX2145 típusjelzéssel.

Nem meglepő módon az AX2185 lesz a gyorsabb verzió, amelyet az Imagination a csúcskategóriás okostelefonokhoz és megfigyelőrendszerekhez szán, illetve megcélozzák vele az autóipart is. Ez az IP órajelenként 1024 darab 16 bites, vagy 2048 darab 8 bites MAC operációt tudnak elvégezni. A teljesítménye 4,1 TOPS lesz, és a tervezők szerint ez a rendszer rendelkezik jelenleg a legjobb, egységnyi lapkaterületre levetített, dedukció melletti tempóval.

Az AX2145 a kistestvér, ami inkább a középkategóriás telefonokat, az okoskamerákat, illetve a tévéket és set-top boxokat célozza. Ennél a fejlesztésnél az volt a lényeg, hogy olyan környezetben is jól működjön, ahol nem érhető el kellően nagy memória-sávszélesség, mivel ez alapvetően szükséges a gépi tanuláshoz. Sajnos itt az Imagination csak annyit árult el, hogy az IP akár 1 TOPS-ra is képes.

Az AX2145 bizonyos környezeti limitációk nélkül nem tudja hozni az AX2185 egységnyi lapkaterületre levetített teljesítményét, de ha a céleszköz limitált memória-sávszélességre ad lehetőséget, akkor akár 50%-kal is jobb lehet a nagyobb testvérnél ez a mutatója. Így érdemes tehát választani a jelenleg elérhető két neuronháló gyorsító között, amelyek már licencelhetők az Imaginationtől.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés