Bemutatta a negyedik generációs PVRIC-t az Imagination

A fejlesztés a memóriaallokáció szempontjából újít leginkább.

Az Imagination grafikus architektúrái jó ideje kínálnak már egy PVRIC néven ismert technikát, amely vizuális szempontból veszteségmentesen tömöríti a képkockapuffer és a render targetek tartalmát. Ez már egy több generációs fejlesztés, amely éppenséggel a PVRIC3-nál tart, ami a PowerVR Series8XE sorozat óta a rendszer része.

A vállalat bejelentette, hogy készül a negyedik generációs eljárás, aminek a neve – nem túl meglepő módon – PVRIC4. A PVRIC3-hoz képest a memóriaallokáció szempontjából lehet újításról beszélni. Mint ismeretes, az előd akár 256:1 tömörítéssel is képes volt dolgozni, például egy nagy összefüggő képterület esetén, ami tulajdonképpen egészen hatékonynak mondható. Ugyanakkor ez csupán a memória-sávszélességet kímélte, mivel a tömörítés előtt nem lehetett tudni, hogy a kép mennyi memóriát igényel, vagyis az allokáció szempontjából gyakorlatilag a teljes mérettel kellett számolni. Önmagában ez nem akkora gond, a memória-sávszélesség szempontjából így is nagy lehetett a nyereség, vagyis a PVRIC3 a maga módján jól működött.


[+]

A PVRIC4 a fentieken változtat, így mostantól minden egyes pixelblokk átmegy az elméletben is veszteségmentes futószalagon, illetve a vizuálisan veszteségmentes tömörítést alkalmazó alrendszeren. Amint ez megtörtént egy speciális részegység dönti el, hogy melyik blokk kerüljön kiírásra. A szabály itt nem túl bonyolult ugyanis, ha a tömörítés mértéke elérte az 50%-ot, akkor a veszteségmentesen betömörített blokk lesz kiválasztva, ellenkező esetben pedig a vizuálisan veszteségmentes. Ez azt is jelenti, hogy a PVRIC4 mostantól garantálja, hogy az adott blokk legalább 50%-kal kevésbé terheli a memória-sávszélességet, illetve a memóriaigény is legalább ennyivel kisebb lesz.

Az Imagination a fő célpiacnak azokat az eszközök tekinti, ahol anyagi problémát jelent kellő mennyiségű memóriát, illetve kellően széles memóriabuszt beépíteni. A PVRIC4 ezen segít, hiszen hatékonyabban használja fel a meglévő erőforrásokat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés