Máris frissül a Imagination gépi tanulásra szánt termékcsaládja

A PowerVR 2NX sorozat csak a kezdet volt, a 3NX fog igazán odacsapni.

Az Imagination még az elmúlt év szeptemberében jelentette be, hogy saját IP-vel száll be a gépi tanulásba, amit az idén meg is tettek, hiszen a nyáron licencelhetővé vált a PowerVR 2NX sorozat két képviselője. Ezek azonban csak a kezdetet jelentik, ugyanis jön a PowerVR 3NX generáció, amely nem kevés fejlesztéssel, valamint sokkal több választható NNU IP-vel rendelkezik.

A vállalat három csoportra osztja fel a termékskálát, így lesznek az úgymond egy magot használó verziók. Ezen igazából azt kell érteni, hogy a beépített feldolgozók egy elkülönülő modulon belül találhatók, tehát tipikusan azt a területet célozzák meg, ahol eléggé számít a fogyasztás is, vagyis az ultramobil eszközökbe valók leginkább. Klasszikus értelemben ezek a PowerVR 2NX generáció, AX2185 és AX2145 jelölésű verzióinak leváltói.

Imagination PowerVR 3NX single-core sorozat
Imagination PowerVR 3NX single-core sorozat [+]

Kettő választható IP helyett azonban most öt lesz. Egyrészt az AX2185 és AX2145 kap direkt utódokat AX3385 és AX3145 jelzéssel. Ezek számítási teljesítménye rendre 5 és 1,2 TOPS lesz, vagyis némileg gyorsabbak az aktuális fejlesztéseknél, miközben kevesebb helyet foglalnak el az adott lapkán belül, illetve még az energiaigényük is javult egy picit. Jön egy nagyon kis teljesítményű, 0,6 TOPS-os verzió AX3125 is, ami leginkább a belépőszintre próbálja elvinni a neuronháló gyorsítókat, illetve egy köztes, 2,4 TOPS-ra képes AX3365-ös opció is várható. Az új csúcsot az AX3595 jelenti majd 10 TOPS-os tempóval, amit az Imagination úgy ér el, hogy az AX2185 maximumához viszonyítva, mostantól kétszer több feldolgozó építhető egy AI magba, így a legjobb kiépítés mellett órajelenként 2048 darab 16 bites, vagy 4096 darab 8 bites MAC operációt lehet elvégezni.

Imagination PowerVR 3NX multi-core sorozat
Imagination PowerVR 3NX multi-core sorozat [+]

Némileg érdekesebb a PowerVR 3NX generáció úgynevezett multi-core sorozata, amely gyakorlatilag több AX3595-öt jelent. Az UH2X40 esetében kettőt, az UH4X40-nél négyet, az UH8X40-nél nyolcat, míg az UH1X40-nél tizenhatot. A teljesítmény is ennek megfelelően alakul, rendre 20, 40, 80 és 160 TOPS, így ezek leginkább a különféle beágyazott rendszerekben lehetnek hasznosak.

Igazi csemege lesz még a PowerVR 3NX-F, amely egymaga képviseli a harmadik csoportot. Ezt az Imagination NNPU-nak nevezi, ugyanis az NNU mellett található egy GPU, és ezekhez a részegységekhez kapcsolódik még egy helyi memória is. Az NNU architektúrája lényegében megegyezik a PowerVR 3NX-szel, míg a GPU egy speciális dizájn, aminek az alapja a Rogue architektúra, de ezt úgy tervezték át, hogy a compute képességei domináljanak. Ezzel biztosítva a programozhatóságot, illetve a lebegőpontos számítások támogatását.

Imagination PowerVR 3NX-F
Imagination PowerVR 3NX-F [+]

Az NNU és a GPU párosításával az Imagination már a korábban is szemezett, de az előző generációban ezt a meglévő IP-kből tudták megoldani, most viszont teljesen egymáshoz tervezett rendszerről van szó, amelynek ki van már dolgozva a szoftveres háttere is, ennek alapját a GPU oldaláról a SYCL adja.

Általános újítás a PowerVR 3NX generáció esetében az ARM TrustZone támogatása, ami hardveres szintű biztonsági lehetőségeket tesz elérhetővé. A bemutatott IP-k szempontjából az Imagination várja az érdeklődőket. A tényleges termékekkel kapcsolatban valószínűleg majd a következő év elején várható bővebb felvilágosítás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés