Idővel a táblagépeket is tuningolni fogjuk?

A PC-k esetében a tuningnak mindig is helye lesz. Bár a felhasználók elenyésző része emeli a megvásárolt termék, vagy az összerakott számítógép órajelét, a gyártók azonban az egész folyamatot egyre egyszerűbbé teszik, így az apróbb tuning manapság aránylag biztonsággal véghezvihető. Ettől függetlenül a stabil működés továbbra is csak alapórajelen garantált, de a marketingérték szempontjából a tuningnak komoly jelentősége van.

A mobil piacon viszont alig van olyan gép, ami az órajel emelésére lehetőséget ad. Konkrétan pár játékosoknak készülő notebookról mondható ez el, de 10-15%-nál több gyorsulás ezekből sem hozható ki. Ráadásul a megnőtt fogyasztás jelentősen ronthatja az egy feltöltéssel elérhető üzemidőt. Ezek alapján nem sok embernek jutna eszébe a kifejezetten hordozhatóság céljából kreált tableteket tuningolni, de szerencsére a földön sokan élnek, így a nagy számok törvénye alapján ezen is túl vagyunk.

A történek az XDA-Developers fórumán kezdődött, ahol egy Motorola Xoom nevű masina 1 GHz-es alapórajelét sikerült 1,5 GHz-re tornászni. Ehhez az Android operációs rendszeren belül a kernel módosítására volt szükség, de a lelkes csapatot ez nem hátráltatta, hiszen az Android fejlesztése nyílt. A projekt legújabb verziója már 1,7 GHz-nél tart, azaz a tabletben található Tegra 2 SoC processzormagjai az alapórajelnél 700 MHz-cel nagyobb órajelen ketyeghetnek. Ahogy a PC-s tuningnál, itt is el kell mondani, hogy a siker nem garantált, hiszen minden lapka tűréshatára más. A visszajelzések alapján egyébként az 1,7 GHz-es órajel sok esetben nem stabil, vagyis ha valaki komolyan gondolkodik a tuningban inkább 1,5 GHz-et célozzon meg. Természetesen az órajel emelése negatív hatással lesz a termék üzemidejére.

A Motorola Xoom 1 GHz-en is finom, hát még tuningolva
A Motorola Xoom 1 GHz-en is finom, hát még tuningolva

Az XDA-Developers fórumán nem csak a Motorola Xoom tablettel kísérleteznek, hanem egy okostelefon is előkerült, mégpedig a szintén Tegra 2-re épülő LG Optimus 2X. Az aktuális kernellel 1,5 GHz-et sikerült elérni, ami lényegében megegyezik a fentebb részletezett stabil eredménnyel. Szokás szerint az üzemidő esetében itt sem lehet sok jóra számítani, de a teljesítmény valóban magasabb lesz.

Kérdés, hogy mindez hova vezet. Az látható, hogy valami beindult, de jelenleg a tuning bonyolult kivitelezhetősége sokakat elriaszt. Ez talán nem is olyan nagy baj, hiszen jobb egy stabilan működő masina, mint egy gyorsabb, de viszonylag sokszor lefagyó szerkezet; pláne, ha egy hordozható termékről van szó, ahol az üzemidő az elsődleges szempont. A gyártók azonban érdekesnek találják az ötletet, és a hírek szerint elemzik a tuning lehetőségét. Egyelőre semmi sem biztos, de olyan pletykákról lehet hallani, hogy számos vállalat egyszerűbbé szeretné tenni a tuningolás procedúráját, így nem elképzelhetetlen, hogy a hamarosan meg fog jelenni az első olyan táblagép, ami tuningolhatóságot gyárilag is lehetővé teszi. Ez ugyan nem fog sokban különbözni az XDA-Developers fórumán feltűnt módosításoktól, de a kivitelezést valóban egyszerűbbé és biztonságosabbá kell tenni, hogy ebből ténylegesen értékelhető szolgáltatás szülessen.

A nagyobb gyártók valószínűleg hanyagolni fogják ezt az egész témát, de a kisebb vállalatok számára már maga a tuning marketingértéke elég lehet ahhoz, hogy belekezdjenek a szükséges fejlesztésekbe. Amennyiben mindez megtörténik a határ – a PC-hez hasonlóan – a csillagos ég lesz. Persze az egész elgondolás értelme még mindig kérdéses, hiszen az üzemidőre a tuning negatív hatással lesz, de értékelhető opció lehet a feszültség kontrollját bevezetni, amivel a felhasználó, akár csökkenthetné is a termék energiaigényét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés