Hirdetés

Idő előtt a boltokba került a világ első OLED televíziója

Az eredetileg tervezett december 1-i időponthoz képest pár nappal korábban piacra dobta XEL-1 típusú OLED televízióját a Sony. Az egyelőre csak Japánban kapható újdonság a világ első, szerves fénykibocsátó diódákra alapozó panelt tartalmazó tévéje – ilyen kijelzőket eddig csak jóval kisebb méretben gyártottak, és zömében hordozható eszközökben, médialejátszókban vagy mobiltelefonokban használták fel őket.

Az OLED technológiára épülő megjelenítők iparági szereplők szerint belátható időn belül átvehetik a folyadékkristályos (LCD) kijelzők vezető pozícióját, az LCD-nél jóval kontrasztosabb képet adó megoldás azonban egyelőre drága, és nem is teszi lehetővé a nagyméretű panelek előállítását. Az OLED-eket mindazonáltal leginkább rövid életciklusuk miatt érte korábban kritika, úgy tűnik azonban, hogy az ipar lassan ezen a problémán is felülkerekedik: a Sony minimum 30 000 órás, azaz nagyjából három és fél évnyi folyamatos működést szavatol új televíziójára.

A Sony XEL-1 képfelülete jóval kisebb a manapság elterjedt LCD-s megoldásokhoz képest; a világ első OLED tévéje mindössze 11 hüvelykes, azaz nagyjából 28 centiméteres képátlójú, 960x540 pixel felbontású panellel rendelkezik, HDMI bemenetén az 1080p, 1080i, 720p, 480p, 480i felbontású jeleket fogadja. A minimum 1 000 000:1-hez kontrasztarányt nyújtó, legvékonyabb pontján mindössze 3 milliméter vastagságú készülék működés közben legfeljebb 45 wattot fogyaszt. A Sony a már említett HDMI bemenet mellett Fast Ethernet és USB csatlakozással is ellátta a XEL-1-et, mely háromnormás digitális tunerrel képes fogni az adásokat.

A világ első OLED televíziója egyelőre korlátozott darabszámban és – méretéhez képest legalábbis – meglehetősen borsos áron kerül forgalomba: a japán gyártó 200 000 jent, azaz átszámítva nagyjából 321 000 forintot kér a XEL-1-ért cserébe. A Sony egyelőre havonta maximum 2000 ilyen tévét szállít a szigetország boltjaiba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés