Hővezető paszta helyett Nutellát a processzorhűtő alá?

Vélhetően az ismert mogyorókrémet, a Nutellát senkinek sem kell különösebben bemutatni, de azt valószínűleg sokan nem tudják, hogy a kenhető édességnek sok minden máshoz hasonlóan már világnapja is van, amiről sajnos lekéstünk, ugyanis a nemes nap február 5-ére esett. És hogy ez miként kapcsolódik az IT világához? Nos, e világnap alkalmából a Cooler Master egy egészen új oldalát mutatta meg a barna színű, krémes állagú terméknek: hővezető pasztának használták a szokásos fehér vagy ezüstös szilikon alapú hővezető paszta helyett. Aki nem hiszi, az nézze meg az alábbi videót!

A próba szenvedő alanya egy nyolcmagos AMD FX-8150 típusú processzor volt, aminek 125 wattos TDP-je kiváló próbatételnek számít. Ezt figyelembe véve nem rossz eredmény, hogy Prime95 alatt a maximális hőmérséklet csupán 50 °C-ig emelkedett léghűtéssel, no persze arra nem derült fény, hogy hagyományos pasztával mi lett az eredmény, így összehasonlítási alap nincs.

Az ötlet egyébként nem új, korábban már más is próbálkozott alternatív hővezető anyagokkal, mint például a fogkrém, illetve fórumozónk, bacsis is kipróbálta a lekvár hasonló tulajdonságát. Mindenesetre a Cooler Master sem gondolja komolyan a Nutella ilyen célú alkalmazását, csupán a móka kedvéért született meg a fenti próbálkozás, tehát senki se vegye komolyan és használjon Nutellát (vagy más alternatív anyagot) ilyen célra – már csak azért se, mert hosszabb távú hatékonysága sem garantált.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés