Acer blog: szerviztúra a nyári kánikulában a notebook túlmelegedése ellen

Hosszútávú tesztalanyunk és mindennapi munkagépünk, az Acer Aspire M3 Ultrabook továbbra is komoly hiba nélkül üzemel, az ominózus kijelzőtörést és egy nemrégiben meghibásodott merevlemezt leszámítva. Ugyanakkor jól megfigyelhető volt, hogy a gép ventilátora egyre többet és egyre nagyobb fordulaton működött, míg régen le-leállt, mostanság inkább egyre hangosabban zúgott és jobban is melegedett, míg a dedikált VGA erős terhelésével pedig bő tíz perces terhelés után kikapcsolt a gép. Bár időnként kifújtuk a szellőzőjáratokat, tudtuk, hogy egy alapos, megbontással járó takarítás elkerülhetetlen lesz, már csak az említett dedikált GPU miatt is, ami hatványozottan érzékeny a hűtésre, porra és a paszta állapotára.

Otthoni módszerek helyett a munkát most is az Acer hivatalos hazai márkaszervizére, az EC-CO Kft. felkészült szakembereire bíztuk, ahol jártunk már az összetört kijelző kapcsán is. Míg a gépünk a tökéletes portalanítás elvégzése érdekében atomjaira bomlott és újra összeállt, addig Schneider Károly szervizvezetővel beszélgettünk.

Elsőre nem tűnik vészesnek... Elsőre nem tűnik vészesnek...
Elsőre nem tűnik vészesnek... [+]

Megtudtuk, hogy a nyári időszak közeledtével és a kánikulában megszaporodik azon beérkező gépek száma, amelyek túlmelegedéssel, hűtési elégtelenséggel küzdenek. Amennyiben ilyesmit észlelünk, érdemes mihamarabb szervizhez fordulni, ugyanis az adott masina forrósodik, egyre zajosabb (a folyamatos hűtés ráadásul akkumulátoros üzemidőbe is kerül) míg végül egyre gyakrabban fog a hővédelem miatt kikapcsolni. Sajnos a hővédelem sem mindenható, a rendellenes, huzamos ideig tartó plusz hőterhelés hatására a BGA chipek forrasztása hajlamos elengedni, a hordozó megvetemedni, komolyabban károsodni, és akkor a már javítás nem lehetséges.

Egy kis kitérő: BGA chipek forrasztásának javítása és cseréje Egy kis kitérő: BGA chipek forrasztásának javítása és cseréje
Egy kis kitérő: BGA chipek forrasztásának javítása és cseréje [+]

A forrasztási problémákat természetesen lehet orvosolni, hiszen ehhez rendelkezésükre áll egy erre használható, több millió forintba kerülő állomás, amivel akár a hibás chipeket minden további nélkül tudják cserélni, illetve pótolni – tehát a szükséges chipek beszerzését is elvégzik. Mindenesetre érdemes inkább sűrűn portalanítani a masinát, mert míg egy komplett takarítás mindössze egyetlen munkaórába kerül, addig az állomás használata az óradíjon felül feláras szolgáltatás, így nem éri meg addig kínozni a notebookot, hogy erre sor kerüljön. A legrosszabb esetet, hogy alaplapcserére kerüljön a sor, végképp nem érdemes, hiszen ez további súlyos húszezrekbe fog kerülni.

Alaposabban megnézve viszont máris megvan az egyik bőnös... Alaposabban megnézve viszont máris megvan az egyik bőnös...
Alaposabban megnézve viszont máris megvan az egyik bőnös... [+]

Érdemes megelőző lépéseket is tenni, azaz otthon kéznél tartani egy sűrített levegős palackot, és ezzel a gép szellőzőjét már új korától fogva rendszeres időközönként (a hűtő szellőzési irányával ellentétesen) a gép kihűlt állapotában bő levegővel "átöblíteni". Persze ez sem 100%-os védelem, hiszen a chipekre kent paszta idővel elöregszik, megkeményedik, hővezető képessége pedig lecsökken, amit csak szétszedéssel, takarítással és újrakenéssel lehet orvosolni, így időszakos szervizzel ezt érdemes időnként orvosolni, ahogy azt már egy korábbi bejegyzésben is javasoltuk.

A gyári pasztázás is hagyott némi kívánni valót ennyi idő után A gyári pasztázás is hagyott némi kívánni valót ennyi idő után
A gyári pasztázás is hagyott némi kívánni valót ennyi idő után [+]

A mi gépünk esetében is ez volt a helyzet, a hővezető anyagban már csak a maradványait találtuk a magon, a többit pedig körülötte megkeményedve. Noha nagyon ritkán átfújtuk masinánkat, a ventilátor szellőzőrostélyain is megállt a por, ami jelentősen rontotta a szellőzés hatásfokát. A különbséget a takarítás előtt és után "zongorázni" lehetne: notebookunk szinte újra teljesen zajtalanul működik, és egyúttal megszabadultunk a zavaró süvítéstől, amit terhelés alatt hosszú ideje kínozta fülünket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények