Hama blog: egér az érintőképernyő helyett

A Microsoft óriási rizikóba ment bele azzal, hogy a Windows 8-nál teljesen új, alapvetően érintős kezelésre kihegyezett felületet hozott létre. A Modern UI-val máig nem békült ki a felhasználók jelentős része, és azok is sokan vannak, akik nem szeretnék összefogdosni képernyőjüket vagy épp csak hiányában vannak az érintős technológiának.


[+]

Számukra lehet érdekes a Hama Wireless 8 elnevezésű egere, amelynek fő különlegessége az érintőképernyőt kiváltó funkció, de más, Windows 8 alatt praktikus trükköt is tud. A görgője mögött lévő gombbal válthatunk a hagyományos egér és az érintős üzemmód között. Utóbbi esetén az egér bal gombjának lenyomását a képernyő megérintésével azonos műveletnek tekinti a számítógép, így a billentyűzet fölött átnyúlás nélkül is megoldhatóak a függőleges (lapozó) és vízszintes (alkalmazásváltó, menüt behozó) simítások. A jobb hüvelykujjnál lévő gombok közül az elsőt lenyomva tartva és az egeret mozgatva nagyítani és kicsinyíteni tudunk, a hátsó gombbal pedig a Start képernyő hívható elő. Némi gyakorlás után egészen jól használhatóak ezek az extra funkciók, melyeknek a Modern UI-ra tervezett alkalmazásoknál van komoly előnye, hiszen a klasszikus Munkaasztalt a hagyományos egerekhez tervezték.


[+]

A Hama Wireless 8 egér nevéhez illően vezeték nélküli. Tetszetős, vörös-fekete színben és a szokásosnál kisebb (110 x 72 x 37 mm), jobb kézhez szabott méretben pompázik, tehát elsősorban mobil számítógépekhez vagy gyerekek kezében tudjuk elképzelni. Anyaghasználata kimondottan kellemes, fő gombokat magába foglaló felső, vörös burkolata enyhén gumis tapintású, a hüvelykujjnál nagy gumibetét teról el, az egészet pedig fényes, fekete műanyag keretezi. Alul 1600 dpi felbontású optikai érzékelőt, ki-/bekapcsoló reteszt és a pici rádiós egység helyét találtuk, a kis ajtó mögé pedig két mikro ceruzaelem (AAA) bújtatható áramellátás céljából.


[+]

Az érintést imitáló trükk mellett a Hama Wireless 8 egér másik érdekessége a néma működés. Fő gombjai a szokásosnál puhább, de jól érzékelhető nyomásponttal és tényleg nagyon csendesen járnak, ugyanez igaz a görgő alatti harmadik gombról, a két hüvelykujjas gomb pedig teljesen néma, igaz, nyomáspontjuk sem érezhető. Mindössze a görgő racsnijának van némi hangja, ha nagyon vehemensen használjuk. A csendesség mellett az egér pontosságával is meg voltunk elégedve, bár magas felbontása miatt az operációs rendszer kurzorsebességét egy kicsit vissza kellett vennünk. Persze nem egy gamer szuperegérről van szó; 125 Hz-es USB frissítési frekvenciával kommunikál a számítógéppel, hosszabb tétlenség után van egy leheletnyi felébredési ideje, és igen heves rántásoknál itt-ott kiszámíthatatlanul működik, de ettől eltekintve derekasan helytállt napi feladataink elvégzésében.

A Hama Wireless 8 egere egyelőre csak a nálunk járt, mutatós, vörös-fekete színben kapható, bár a Hama bemutató videójában szürke-fekete modell szerepel. Ajánlott ára tízezer forint, de aki szétnéz a hazai számítógépes boltok kínálatában, néhány ezressel olcsóbban is megtalálhatja. Szerintünk kimondottan kellemes kis egér, kiváló anyaghasználattal és összeszerelési minőséggel. Úgy gondoljuk, hogy a Windows 8-as érintős funkció érdekes, de az egér igazi erőssége – jó minősége mellett – a csendes működés.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények