Hama blog: Black Edition notebookhűtő

A nyári kánikula egyik komoly számítógépes problémája a hardverek túlmelegedése. Különösen érvényes ez a notebookokra, melyek hűtése nem bővíthető a rendelkezésre álló szűk hely miatt, nem lehet beletenni még egy ventilátort vagy nagyobb bordát a meleg napokra. Kívülről viszont segíthetünk mobil számítógépünknek egy olyan hűtőpaddal, mint a milyen a Hama Black Edition.


[+]

A nagy fekete alátét 35 x 29,5 centiméteres mérete ellenére meglehetősen könnyűnek tűnik, formája, kialakítása szerintünk egész jó. Bár műanyagból készült, nem kelt olcsó hatást, sőt éppen ellenkezőleg, kimondottan igényes darabnak látszik. Szerencsére nem törékeny vagy fényes felületű, hanem matt és rugalmas műanyagból készült, ráadásul alulról merevítőbordákkal támogatták meg. Szellőztetéséről 12,5 centiméteres, 5 voltos feszültségen járó, diszkrét kék fénnyel világító ventilátor gondoskodik, ami természetesen USB-ről kapja az áramot. További csatlakozói viszont nincsenek, így notebookunk egyik USB-jét fel kell majd áldozni a használatához.


[+]

Leírása szerint a 17,3 hüvelykes modellek is elférnek rajta, bár mi ezt kicsit fenntartásokkal fogadtuk, amikor rátettük 15,6 hüvelykes készülékünket, ami teljesen lefedte az alátétet. Egy szélesebb masinánál megtörténhet, hogy lábai oldalt lelógnak, de fenéklemezét akkor is biztosan megtámasztja majd a Hama Black Edition. Az alátét néhány centiméterrel megemeli a rá helyezett mobil számítógépet és extra dőlést is ad neki. Egy vékony notebooknál (mint az alábbi képen látható Acer) ez még kellemes is lehet, a vastagabb gépeket viszont talán túlzottan is megemeli majd.


[+]

A Hama Black Edition teszteléséhez egy Lenovo IdeaPad Y570 notebookot használtunk, aminek hűtésére ráférne már egy kis tisztítás. Pusztán asztalon használva, 25 °C-os szobahőmérséklet mellett félórányi játékkal fenéklemeze 48 °C-ra melegedett, amit ölbe véve már igencsak kellemetlen érzés megtámasztani, és a billentyűzeten mért 40 °C sem éppen ideális. A Hama hűtőjének köszönhetően a fenéklemez legmelegebb pontja 43 °C-ra csökkent, a billentyűzeten pedig 35 °C-ot mértünk, így már sokkal kellemesebb használni. További jó hír, hogy a laptop hűtése mindeközben egy fokozattal alacsonyabban dolgozott, tehát csendesebb volt. A hűtőpad ventilátorának szinte egyáltalán nincs szélzaja, motorja viszont nagyon finoman kattog, de ez csak csendes környezetben érzékelhető, játéknál a notebook hűtése és a hanghatások elnyomják.


[+]

A Hama Black Edition notebookhűtője csak fekete színben kapható, vételára pedig a középkategóriába sorolja. Szerintünk igényes és masszív kialakítása, illetve hatékony hűtése miatt megéri 5500 forintos árát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények