Hama blog: Transparent, avagy átlátszó kis notebookhűtő

Igaz, hogy most ősszel már nincs nagyon szükség rá, de azért a következő nyári kánikulaszezonra való tekintettel mutatunk egy nagyon olcsó hűtési megoldást laptopokhoz. A Hama Transparent elnevezésű modelljét még augusztusban próbáltuk ki, amikor a nappali szobahőmérséklet a 30 Celsius-fokot közelítette.


[+]

Nagyon egyszerű modellről van szó, aminek alapját egy vékony, rugalmas és átlátszó műanyag lap adja. Elejére alacsonyabb, hátuljára magasabb lábakat rögzítettek, így néhány foknyit előre dől a laptop, amit ráhelyeznek. Szélessége révén a 15,6 hüvelykes képernyő köré épített modelleket is megtartja, a vaskos lábak aljára és notebookkal érintkező felső végéveikre is csúszásgátló gumitalpakat tettek. A szellőzésről két vékony, 60 milliméteres ventilátor gondoskodik, melyek áramellátásához egy USB csatlakozóra lesz szükség, ami helyett nem biztosít másikat az alátét.


[+]

A filigrán Hama kiegészítőre azt a Lenovo IdeaPad Y570 notebookot tettük, amivel korábban a Hama forgótányéros és nagy ventilátoros modelljét próbáltuk, 28 °C-os szobahőmérséklet mellett. Félórányi teljes terheléses izzasztás hatására a notebook alja a hűtése környékén 49 °C-ra melegedett, amikor az asztalon hagytuk, az alátéten viszont ez az érték 43 °C-ra csökkent. A notebook alja középtájt 43 helyett 40 °C-os volt, a billentyűzeten pedig a kellemetlen 41 °C helyett elviselhető 37 °C-os értéket mértünk.


[+]

A két ventilátor hangját alig lehetett hallani, hiszen csak 5 voltos feszültséget kaptak, így elég lassan pörögtek. Még jobb hír, hogy a notebook hűtése az extra légáramlat miatt nem kapcsolt eléggé zavaró, maximális zajszintjére, bár a hűtőpad ventilátorait így is elnyomta. Fontos kiemelni azt is, hogy a hűtő kevesebb mint két centiméterrel emeli meg a laptop elejét, így annak használata kényelmes maradt. A Hama Transparent notebookhűtője kimondottan jól teljesített, és 2000 forint körüli ára is nagyon barátságos.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Hama

Azóta történt

Előzmények