A következő év elejére továbbfejlődik a Centerton Atom

Az Intel nemrég jelentette be a Centerton kódnevű Atom termékeket, amelyek a szerverekben kaphatnak szerepet, ám a vállalat a fejlett adattároló rendszereket is megtámadná, így a következő év elején a Briarwood kódnevű Atom SoC is megérkezik. Ez tulajdonképpen egy módosított fejlesztés az előbbi platform alapjaira építve.

A Briarwood két darab Saltwell architektúrára alapozó processzormagot tartalmaz, melyek támogatják az AMD64, vagy más néven x86-64 utasításkészletet, és a Hyper-Threading technológia alkalmazásával magonként két logikai szálat kezelnek. Az egyes magokhoz 512 kB-os másodszintű gyorsítótár kapcsolódik, továbbá a lapka egycsatornás DDR3-as memóriavezérlője az 1333 MHz-es effektív órajelen üzemelő ECC-s modulokat is támogatja. A platform jellegéből adódóan SO-DIMM memóriák használatára lesz lehetőség, és a modulonkénti 8 GB-os kapacitás is megoldható.

Ez eddig tulajdonképpen nem jelent lényegi változást a Centerton kódnevű Atomhoz képest, de a főbb különbségek inkább a körítésben vannak, így az integrált PCI Express 2.0-s vezérlő 8 helyett 40 csatornát kínál, továbbá az integrált déli híd már négycsatornás Crystal Beach DMA motort használ, emellett megoldott a RAID 5, 6 és a DIF kezelése. Ezzel a fő különbségek ki is merülnek, így a Briarwood a többi szempont alapján a Centerton Atom képességeit másolja.

A fejlett adattároló rendszerekbe szánt Atomok paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

Intel Briarwood - fejlett adattároló rendszerekbe szánt Atom SoC
Típus Órajel
L2 cache
Hyper-Threading Fogyasztás (TDP) PCI Express 2.0-s csatorna
S1269 (2 mag) 1,6 GHz
1 MB van 11,7 W 32 darab
S1279 (2 mag) 1,6 GHz 1 MB van 13,1 W 40 darab
S1289 (2 mag) 2 GHz
1 MB van 14,1 W 40 darab

A táblázatban szereplő termékek startja a következő év első negyedévében esedékes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés