"Gyilkos" ASRock alaplapok az ünnepekre

A kissé morbid cím ellenére az ASRock alaplapjai nem fognak életünkre törni. A gyártó csupán ezzel jelezte, hogy a négy új alaplapja, a már piacon lévő Z87 Killer, és az új B85 Killer, 990FX Killer és FM2A88X+ Killer a Qualcomm Atheros Killer E2200 Gigabit LAN vezérlőjével vannak felszerelve, mely alacsony késleltetésével és kisebb hardverterhelésének köszönhetően a hálózati játékok során nyújthat némi plusz előnyt (elméletileg, hatékonyságáról ugyanis megoszlanak a felhasználói vélemények).


[+]

A szabványos ATX méretű alaplapok a gyártó Fatal1ty szériáját gazdagítják, tehát a piros-fekete színvilágú deszkák elsősorban a játékokat kedvelő, és a tuningot sem megvető felhasználókat célozzák meg. Az Intel LGA1150 foglalattal szerelt B85 és Z78 vezérlőhíddal, valamint az AMD AM3/AM3+ foglalatos 990FX és a Socket FM2+ processzorokat fogadó (beleértve a Kaveri APU-kat) A88X chipkészlettel szerelt alaplapokban az említett hálózati vezérlőn felül számos közös tulajdonság van. Ilyen például a prémium "arany" kondenzátorok, az aranyozott PCIe csatlakozók, a HDMI bemenet és az egér számára fenntartott Fatal1ty USB kapu, valamint az izolált Purity Sound névre hallgató hangrészleg. Ez utóbbi extra árnyékolással ellátott, 7.1 csatornás Realtek ALC1150 audiokodek és a 600 ohmos fejhallgató meghajtására is képes Texas Instruments NE5532 fejhallgató erősítőjéből tevődik össze.

A részletes technikai specifikációkba egyenként nem mennénk bele, hiszen ezeket a gyártó külön erre a szériára kihegyezett weboldala prímán összefoglalja, de ezek közül egy érdekességet emelnénk ki, amit a 990FX Killer jelzésű modell szolgáltat. Elöljáróban azt nem árt megemlíteni, hogy 2011-ben az ASRock már kiadott egy Fatal1ty alaplapot ezt a most már igen korosodó foglalatot és vezérlőhidat használva, ma pedig ennek ráncfelvarráson átesett kiadását kapjuk meg.

ASRock Fatal1ty 990FX Killer: utolsó esély?
ASRock Fatal1ty 990FX Killer: utolsó esély?

A felhozatalban mégis ez a modell az egyetlen, amelyre felkerült a PCIe M.2 foglalat (melynek 1.0-s verzióját hivatalosan tegnap fogadta el a szabványért felelős PCI-SIG), a többi modellről ez sajnos lemaradt. Önmagában az M.2 sem lenne újdonság, hiszen korábban már láthattunk alaplapot ilyen foglalattal, de az ASRock elsőként alkalmazza ezt PCIe 2.0 x2 kiépítés mellett, ami 10 Gbps sebességre képes, tehát a hagyományos SATA felületen csatlakozó SSD-knél gyorsabb tárolók alkalmazására is megnyílik a lehetőség mindenféle extra kiegészítő vezérlőkártya nélkül.

A meglepetés M.2 foglalat a két felső PCIe x16 sín közé került
A meglepetés M.2 foglalat a két felső PCIe x16 sín közé került [+]

A kérdés csupán az, hogy érdemes-e a fiatalnak éppen nem nevezhető platformra pénzt áldozni csak az M.2 foglalat megléte miatt, főleg úgy, hogy az ebbe ültethető NGFF SSD-k egyelőre nem túl elterjedtek, ha a végfelhasználói piacon keresgélünk. Az ASRock az újdonságok árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés