ASRock Z87 Extreme11/ac: 22 x SATA, 2 x mSATA, 7 x PCIe, 2 x Thunderbolt 2

Hirdetés

Az ASRock nemrégiben jelentette be BitCoin bányászásra optimalizált alaplapját, most pedig egy másik nem hétköznapi deszkával, az Extreme11/ac-val rukkoltak elő, mely extrém felszereltségével nem éppen az átlagos otthoni felhasználókat veszi célba. A 12 fázisú, Dual-Stack MOSFET, Digi Power tápellátással és japán arany kondenzátorokkal megpakolt Intel Socket LGA1150 foglalatos alaplapra nem kevesebb, mint 22 darab SAS/SATA 6 Gbps port került fel, melyből hat működését (kizárólag SATA módban) az Intel Z87 PCH biztosítja, a további 16 portot pedig egy LSI SAS 3008 és 3x24R Expander hajtja meg.


[+]

Akinek a hagyományos csatoló nem lenne megfelelő, úgy kettő mSATA eszközt is hozzákapcsolhat a rendszerhez a bővítősínek között megbújó mini PCIe foglalatoknak hála. Ez utóbbiból összesen egyébként három darab található a lapon, de egyet alapból elfoglal az IEEE 802.11ac Wi-Fi (max. 867 Mbps) és Bluetooth 4.0 hibrid kártya. Hagyományos PCIe sínekből egyébként 4 x PCIe 3.0 x16 és 3 x PCIe x1 áll rendelkezésre, tehát a négyutas VGA konfiguráció is kiépíthető az SLI és CrossFireX támogatásnak hála – teljes kihasználtság esetén a portok mindegyike x8 üzemmódban működik. A sávok megfelelő kihasználásának érdekében a PLX PEX 8747 switch chipet vetették be, amire feltétlenül szükség lesz, hiszen az LSI SAS vezérlőn felül a PCI Express sávokból gazdálkodik a kétportos Thunderbolt 2 vezérlő is, amire láncban összesen tizenkét eszköz fűzhető fel. Sőt, a hátoldalon egy DisplayPort bemenet is helyet kapott, amire a grafikus kártya kimenete illeszthető hozzá, így a Thunderbolt láncban elhelyezett monitoron is megjeleníthető a kép.

A hűtőbordákon elhelyezett apró ventilátorok valószínűleg sokaknál kicsapják a biztosítékot.
A hűtőbordákon elhelyezett apró ventilátorok valószínűleg sokaknál kicsapják a biztosítékot. [+]

A további csatlakozási lehetőségek között találunk még HDMI kimenetet, eSATA portot (mely az mSATA-hoz hasonlóan a 22 porttal osztozik az erőforrásokon), két Gigabit Ethernet csatlakozást (mindkettő mögött Intel vezérlővel), 7.1 csatornás hangkimenetet Purity Sound kodekkel (Realtek ALC1150+Ti NE5532 fejhallgató erősítővel), valamint 12 USB 3.0 és 7 USB 2.0-s kaput. A dobozban megtalálható a ház egyik rekeszébe beépíthető, úgynevezett ASRock Wi-SD doboz, mely az előlapi kivezetés formájában 4 darab USB 3.0-s és SD kártyaolvasót kínál, de ugyanebben a dobozban lapul a Wi-Fi antennája is.

Az ASRock árat egyelőre nem adott meg és a várható megjelenés dátuma sem derült ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés