A Fuze ígéretes konzolt dob piacra, de egyelőre csak Kínában

A kínai konzolpiacot egyre többen megpróbálják befogni, ami annak köszönhető, hogy a kormány feloldotta a sok-sok évig tartó konzoltilalmat. A feladat azonban egyáltalán nem egyszerű. Ez abból is látszik, hogy a Microsoft és a Sony is szenved Kínában, illetve az Android TV platformra épülő, temérdek neves vagy névtelen konstrukció sem hozta meg az áttörést, nagyrészt tartalomhiány miatt. Az egyetlen reális alternatívának eddig a Tencent miniStation tűnik, hiszen saját tartalomszolgáltatást raktak a konzol mögé. Lényegében ezt az utat jelölte ki követendő iránynak a Fuze is, amikor bejelentették a Tomahawk F1 nevű konzolt.

A Fuze koncepciója egy olyan olcsó platform, ami a szolgáltatáscsomagjával meggyőzheti a kínai piacot, és itt ez fontos tényező, mivel úgy néz ki, hogy ez a régió a megfelelő tartalmakat keresi. Persze ez csak az elmélet, a gyakorlatban nincs garancia sikerre, de az is tény, hogy a Kínához igazított, megfelelő mennyiségű tartalom nélkül mindegyik alternatíva szenved.

Maga a konzol egyébként a külső dizájn tekintetében picikét hasonlít a PlayStation 4-re, de nem olyan mértékben, hogy az komoly ellenérzéseket váltson ki. Igazából látszatra egy kellemes kinézetű, 19 x 19 cm-es alapterületű masinával lesz dolgunk. A házon belül egy NVIDIA Tegra K1 SoC dolgozik, ennek is a 32 bites változata, amiben négy darab ARM Cortex-A15-ös processzormag található. A rendszerchip IGP-jéről, az alábbi oldalon mindent leírtunk, így ezt nem ismételnénk meg újra. A DDR3 szabványú rendszermemória egyébként 4 GB lesz, míg tovább a Tomahawk F1 rendelkezik még Wi-Fi és Bluetooth modullal, egy HDMI és egy USB 3.0-s porttal, valamint egy Ethernet aljzattal.

A konzolból két verzió lesz, így a Play jelzésű alapmodellben 32 GB-nyi eMMC tároló kap helyet, de lesz egy Elite verzió is, ami ezt kiegészíti 500 GB-nyi merevlemezzel is. A két alternatíva külsőleg is eltér, ugyanis az Elite szó szerint magasabb házat kap, amiből az is kitalálható, hogy a Play verzió nem bővíthető HDD-vel. Mindemellett az Elite modell extrája lesz még a mellékelt gamepad a vezeték nélküli töltésének lehetősége is, ami a Qi szabványra épül. Ez az egész ráadásul hihetetlenül látványosan van megcsinálva, amit sajnos még nem tudunk a gyakorlatban megmutatni, de a konzolra srégen ráhelyezve a gamepadet a két matt, háromszöget képző felület leereszkedik, és ez indítja be a vezeték nélküli töltést.

A Fuze gamepadje külsőre az Xbox One vezérlőjének gombkiosztását másolja, és elérhető lesz fekete, fehér, vörös, illetve kék színben is.

Az árak szempontjából a Fuze Tomahawk F1 Play 140, míg az Elite verzió 230 dollárnak megfelelő kínai jüanba kerül. A gamepad ára különállóan 30 dollár, továbbá a konzol később kapni fog egy VR headsetet is, amiért 170 dollárnak megfelelő helyi valutát kell majd fizetni. Utóbbi kiegészítő képességeiről semmit sem lehet még tudni, azon kívül, hogy még idén megjelenik.

A konzol alapja a Fuze OS, ami tulajdonképpen egy jelentősen módosított Android. A cég többek között az OpenGL ES 3.1-es API mellé beépítette az OpenGL 4.4-et is, és utóbbi teszi lényegében lehetővé a komolyabb címek portolását.

A Fuze vezetője szerint az első években nem várnak nyereséget magából a hardverből, így a cél elsődlegesen az elterjesztése, akár előállítási költségen, illetve a kezdetekben alatta. Ez mondhatni a klasszikus üzleti modell a konzolpiacon, így a nyereségre a leginkább a szoftverek eladásából számít a cég. Ezt szolgálja majd egy saját áruház, de a lényeg az, hogy a vállalat komolyabb címeket is akar. A kezdeti felhozatalt az alábbi két videó mutatja be.

Az idei évben egyébként 76 játék érkezik a géphez és még 100 van fejlesztés alatt. Ráadásul a Fuze minden esetben az angol és a kínai nyelv támogatását követeli meg. Utóbbit nyilván a célpiac miatt, míg az angol egyrészt egy opció, másrészt lehetőséget ad a cégnek, hogy később nyugat felé terjeszkedjenek, ha úgy gondolják, hogy ennek eljött az ideje.

Előzmények

Hirdetés