Fujitsu blog: SSD-s notebook bomba áron

Évek óta tudjuk már, hogy az SSD az a hardverelem, amelyikkel a leginkább javítható egy számítógép általános fürgesége. Az alacsony késleltetési idő és villámgyors olvasási sebesség az adatáramlás szűk keresztmetszetét szünteti meg, aminek sokkal jobban érezhető a hatása, mint a processzor vagy memória bővítésének – így aztán nem csoda, hogy a prémium notebookokban egyre gyakoribb az SSD.


[+]

A Fujitsu az elsők között kínál SSD-t alacsony árfekvésű notebookban. A Lifebook A544 irodai, kisvállalati környezetbe szánt, 15,6 hüvelykes notebook, amit még a régi jó hagyományok szerint építettek. Így aztán kellően vastag ahhoz, hogy elférjen benne egy normális méretű hűtőrendszer, ami alá magas órajelű processzorokat tehetnek. Már a legszerényebb, Haswell architektúrás Intel Core i3-4000M is 2,4 GHz-en jár, így felveszi a versenyt az alacsony fogyasztású Core i5-4200U-val és a hasonló megoldásokkal, melyek csak a Turbo Boost révén képesek ilyen frekvenciára.


[+]

Piros pontot érdemel a Lifebook A544 bővíthetősége, ugyanis a fenéklemezét levéve hozzáférünk nem csak a két memóriafoglalathoz és a 2,5 hüvelykes adattárolóhoz, hanem akár a CPU-t is kicserélhetjük házilag, ráadásul a hűtőventilátor tisztítása is könnyen megoldható. Kívül a matt felületű kijelzőt és a nem kevesebb mint három USB 3.0 csatlakozót emelnénk ki, melyek közül az egyik kikapcsolt notebook esetén is használható mobil készülékek töltésére.

Szerencsére az akkumulátorral sem fukarkodtak, mely 48 wattórás, továbbá kapunk optikai meghajtót és egy kifejezetten jó minőségű billentyűzetet. Sőt az Ethernet adapteren sem spóroltak, más gyártókkal ellentétben már az alapmodell is gigabites sebességre képes egységet kapott.


(forrás: Notebookcheck) [+]

A legérdekesebb dolog viszont a 128 GB-os SSD, amit a 2,5 hüvelykes helyre szeretek be. Tárkapacitása nem túl nagy, de olyan fürgeséget kölcsönöz a Core i3-4000M processzorral és (egy modulban) 4 GB memóriával ellátott konfigurációnak, amit egy Core i7-es központi egység sem adna. A legjobb az egészben, hogy mindezért (FreeDOS operációs rendszerrel) most csak 139 990 forintot kell fizetni, így a Fujitsu Lifebook A544 az idei karácsonyi szezon egyik érdekessége lehet notebook-fronton az árérzékeny hazai piacon.

Azóta történt

Előzmények