Fujitsu blog: Történelem – XXI. század

Legutóbb a Fujitsu történelmének korai szakaszát mutattuk be nagyjából a ’90-es évekig, most pedig az újabb történésekkel foglalkozunk. Blogunk szempontjából a Fujitsu Technology Solutions vállalat kialakulása a legérdekesebb, ugyanis ez a Fujitsu csoportba tartozó egység készíti a fő témánkat jelentő notebookokat, tableteket és a köztük átmenetet képező convertible gépeket, de minden egyéb x86-os architektúrára épülő Fujitsu megoldást is. Jogelődje, a Fujitsu Siemens Computers 1999-ben alapult; ahogyan neve is jelzi, a német Siemensszel közösen hozták létre 50-50%-os tulajdonrésszel.

Fujitsu Siemens Computersből...
Fujitsu Siemens Computersből...

Ehhez a vállalathoz köthető a kétezres évek közepén idehaza lezajlott agresszív notebook-terjesztési stratégia. A piacszerzés érdekében azt az irányt választották, hogy árban a konkurencia alá mentek, amivel sikerült is az árérzékeny magyar piacon hatalmas mennyiségű olcsó notebookot eladni. De mint tudjuk, az olcsó notebooknak a minősége is gyenge, a nagy eladott volumen mellett pedig a konkurensekéhez mérhető hibaaránnyal is komoly mennyiségű probléma jelentkezett a felhasználóknál. Ez viszont nem csak az olcsó, Kínában gyártott Amilók, hanem a sokkal komolyabb, jobb minőségű, német és japán gyárakban megszülető Lifebookok és Esprimók ázsióját is lerontotta.

... Fujitsu Technology Solutions lett
... Fujitsu Technology Solutions lett

Az egész folyamatnak kivásárlás lett a vége: 2009 óta a Fujitsu önállóan viszi tovább a vállalatot Fujitsu Technology Solutions néven. Az Amilók eltűntek, csak a Lifebookok laptopok, Esprimo asztali PC-k, Celsius munkaállomások és Stylistic tabletek maradtak, elsősorban a vállalati és irodai felhasználók igényeinek kielégítésére. Komoly változáson ment át a Fujitsu merevlemezeket fejlesztő részlege is. 2006-ban még világelső 300 GB-os, 2,5 hüvelykes merevlemezzel büszkélkedtek, rá három évre viszont egy másik japán gyártónak, a Toshibának adták el ezt az ágazatot.

Fujitsu K Computer - 2011-ben a világ legerősebb szuperszámítógépe volt
Fujitsu K Computer egy része - 2011-ben a világ legerősebb szuperszámítógépe volt [+]

Szerverfronton a 2011-es év volt érdekes, akkor készült el a K computer, mely a  maga idejében a világ legerősebb szuperszámítógépe volt. Több mint nyolcvanezer(!) darab, nyolcmagos SPARC64 processzor alkotta 864 rackszekrénybe elosztva, vízzel hűtve; teljes kiépítésekor, 2011 novemberében az első szuperszámítógép volt, ami átlépte a 10 petaflops számítási kapacitást. Ráadásul a K computerben kifejlesztett szerver felépítés 20 petaflops fölé skálázható, azóta pedig még tovább lépett a Fujitsu.

Azóta történt

Előzmények

  • Fujitsu blog: SSD-s notebook bomba áron

    A Lifebook A544 fürge háttértárat és magas órajelű processzort kínál bőven 150 000 forint alatt.