Fujitsu blog: ergonómiai és kényelmi fejlesztések

Elsősorban a vállalati felhasználókra fókuszál a Fujitsu, akik gyakran napi több órát töltenek számítógép előtt. Számukra kifejezetten fontos a kényelem, ami nagyban befolyásolja hatékonyságukat, de hosszú távon egészségükre is hatással van. Legfontosabb érzékszervünk, a szemünk a monitort pásztázza, eközben egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a kontrasztarány a kép és a környezet között. A Fujitsu monitoraira környezeti fényérzékelőt szerel, ennek mérései alapján módosítja a kijelző fényerejét, elkerülve a túl nagy vagy túl kis kontrasztot.

Nem a látással, hanem inkább a felhasználó tartásával, gerincével kapcsolatos a Fujitsu P és B sorozatos monitorainak négy az egyben állványa. Az ilyen tartón testre szabható a képernyő magassága, elfordítása és döntése, emellett portré módba (pivot) is fordítható, hogy optimális magasságban és szögben álljon a kijelző. Szintén monitoros trükk, vagy inkább kényelmi funkció a jelenlét-érzékelő. A kávába szerelt infraszem látja, mikor van előtte a felhasználó, és mikor hagyta el munkahelyét, utóbbi esetre automatikus tevékenység (például a gép zárolása) állítható be. Az Esprimo X all-in-one gépek pedig kamerájukkal felismerik felhasználójukat, és automatikusan beengedik őt felhasználói fiókjába, így nem kell jelszóbeírással vagy más azonosítással vesződni.

Gondoltak a zajártalomra is a Fujitsunál, amit a számítógépek ventilátoros hűtése és merevlemezei okoznak: bizonyos Esprimo asztali gépekből és Celsius munkaállomásokból készül Zero Noise, vagyis "nulla zaj" változat. A hangtalanságot magas hatásfokú tápokkal, alacsony fogyasztású Intel processzorokkal, illetve mozgó alkatrészeket nélkülöző SSD-kel tudják biztosítani, de akadnak passzív hűtésű grafikus bővítőkártyák is.

A rendszergazdák és az IT részleg szervizesei örülhetnek a Fujitsu családkoncepciójának, bár nem arról van szó, hogy őket családtagként kezelné a japán vállalat, hanem az egyes modellcsaládok uniformizálását takarja a kifejezés. Például a Lifebook E és S laptopok legtöbb kiegészítője, mint az akkumulátorok, optikai meghajtók és dokkolók tetszőlegesen felcserélhetők, és az Esprimo asztali PC-k több alkatrésze is kompatibilis egymással. Feltűnik az egységesítés szoftveres téren is azonos BIOS-ok és egyéb rendszerelemek képében, ami több számítógép párhuzamos telepítésénél jöhet jól.

Azóta történt

Előzmények