Fujitsu blog: áttekintjük a NAS-kínálatot

Az utóbbi években a digitális adatmennyiség növekedésével hatalmasat fejlődött a hálózati adattárak – NAS-ok – ágazata. A nagyvállalatok és felhőszolgáltatók mellett mostanra a kisebb cégeknél is van igény nagyobb kapacitású, központi tárolóra, ami könnyen elérhető a belső hálózatról vagy akár távolról is. A Fujitsu ennek a célközönségnek kínálja Celvin hálózati adattárait


[+]

A belépőszintet a QE család képviseli kétmagos, ARM-alapú Freescale processzorral és 512 MB memóriával, menet közben cserélhető, hot-swap merevlemezállásokkal. A QE705 kettő, a QE805 négy merevlemezt fogad, 12, illetve 24 TB-os maximális tárkapacitással, amely eSATA, esetleg USB portok révén tovább bővíthető. Mindkét modellen két Gigabit Ethernet port található.


[+]

Eggyel feljebb helyezkedik el a Celvin Q széria, melyen a merevlemezfiókok már kulccsal zárhatóak, és a kettő- illetve négyfiókos mellett hatfiókos megoldást is kínál. Kissé kilóg a sorból a kétfiókos Celvin Q703, mely még egy korábbi sorozatba tartozik. Marwell Armada alapokra épül, 1 GB memóriája van, és csak egyetlen Gigabit Ethernet porttal látták el, cserébe viszont kapott két eSATA aljzatot, melyekkel tovább bővíthető a legfeljebb 12 TB-os belső tárkapacitás.


[+]

Komolyabb darab a négyfiókos Celvin Q805 és a hatfiókos Celvin Q905. Ezeknek a modelleknek már négymagos Celeron J1900 az alapja, ami a Bay Trail családba tartozik, és ismeri a virtualizációt (VT-x). Lényegében különálló kis x86-os PC-k ezek, melyek támogatják a VMWare, Citrix és HyperV technológiát, HDMI csatlakozójuk révén pedig közvetlenül köthetünk rájuk monitort. Érdekességük, hogy az öt USB kapu (amiből három USB 3.0-s) mellett négy darab Gigabit Ethernet portot is telepítettek rájuk, így hálózati központként is működhetnek. A több (négy, illetve hat) merevlemeznek köszönhetően maximális tárkapacitásuk 24, illetve 36 TB, és RAID 5, 5+HS és 6 tömböt is létrehozhatunk rajtuk.

Előzmények