Érkezik a Gigabyte nForce 680i SLI chipsetes csúcslapja

Az NVIDIA nForce 680i SLI chipkészlete köré épülő alaplapok november óta piacon vannak, bár több márka csupán a referenciának megfelelő felépítésű, azonos gyártósorokról származó modelleket szerepeltet kínálatában. A nagyobb gyártók természetesen saját maguk tervezik és készítik alaplapjaikat, ami főleg a felsőkategóriában több időbe is telik – nem csoda, hogy a Gigabyte (pontosabban az Asusszal létrehozott vegyesvállalat, a Gigabyte United) csak most jelentette be új csúcsmodelljét.

A GA-N680SLI-DQ6 támogatja az Intel legújabb, akár négymagos Core 2 processzorait is, a rendszerbusz-órajel 1333 MHz-ig állítható, míg a memóriavezérlő a szabványos DDR2-800-as sebességen túlmenően is bőven rejt tartalékokat: megfelelő modulokkal 1200 MHz környékéig húzható. A két teljes sávszélességű PCI Express x16 aljzaton kívül egy ugyancsak hosszú, de elektromosan csak nyolcsávos PCI Express foglalat, valamint egy PCI Express x1 és három PCI bővítőhely került a lapra.

Meghajtók egy IDE csatornára és összesen tíz Serial ATA II portra csatlakoztathatók; eSATA kivezetés nem található a hátsó I/O panelen, ám a Gigabyte mellékel megfelelő kivezetéseket. Az alaplap összesen tíz USB 2.0 és három FireWire porttal szolgál, nyolccsatornás hangról egy Realtek ALC888DD audiovezérlő gondoskodik, míg integrált Gigabit Ethernet interfészből nem kevesebb, mint négy van rajta. A megbízhatóság, illetve az élettartam növelése érdekében – meg persze a tuning kedvéért – a lapon két BIOS chip található, a folyékony elektrolitos kondenzátorokat teljes egészében (elvileg tartósabb) szilárdelektrolitos alkatrészek váltották fel, és a CPU tápellátó áramköre is a legjobb a Gigabyte jelenlegi palettáján. A chipset és a FET-ek hűtéséért hőcsövekkel összekötött bordarendszer felel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés