Érkezik a DVI utódja?

Már a Video Electronics Standards Association (VESA) asztalán van a következő generációs digitális jelinterfész szabványterve, mely ha elfogadásra kerül, segítségével a korábbinál lényegesen jobb képminőséget biztosító, és egyszerűbb összeköttetés teremthető PC-k, és különböző típusú kijelzők vagy megjelenítőeszközök között – olvasható a news.com riportjában.

Drótkötél helyett tyúkbél

A szabvány, mely a DisplayPort nevet kapta, újfajta kábel- és csatlakozóformát igényel; a kábel eltérően a korábbi megoldásoktól videojel mellett digitális hangjelet is közvetíthet maximum 10,8 gigabit/másodperces átviteli sebesség mellett, ráadásul mindehhez csak négy különálló eret használ szemben a jelenleg elterjedt DVI csatoló minimum 17, maximum 29 vezetékével. A vezetékek számának drasztikus csökkenése vékonyabb kábeleket eredményez, ezzel az új szabványnak megfelelő eszközök összekötése egyszerűbbé válhat.

Bill Lempesis, a VESA egyik munkatársának nyilatkozata szerint a képminőség jelentősen javulhat a DisplayPort bevezetésével, ugyanis a szabványtervezet szerint az új rendszer minden korábbinál nagyobb sávszélességet bocsájt a megjelenítőrendszer rendelkezésére, ráadásul a képtartalom dinamikusan frissül, így a rendszer kifejezetten takarékosan bánik az adatsín nyújtotta lehetőségekkel. Lempesis hozzátette, hogy a DisplayPort ideális utódja lehetne a jelenlegi VGA szabványú csatolónak, és a digitális jeltovábbítást használó DVI rendszernek, ugyanis előbbit alapvetően nem nagyfelbontású videotartalmak közvetítésére fejlesztették, utóbbi pedig a DisplayPorttal szemben nem nyújt interaktív kommunikációs lehetőségeket a kijelző és a megjelenítőáramkör között, mindemellett annál kisebb felbontású képet tud csak közvetíteni.

Opciós titoktartás

A szabvány részét képezi egy opcionális tartalomvédelmi eljárás is, mely a nagyfelbontású videoanyagok terjedésével egyre fontosabb szerepet juthat: a DisplayPort csatolóval kommunikáló eszközök vélhetőleg egy, az eszközökbe külön beszerelhető modullal oldják majd meg a jelfolyam titkosítását. Ehhez a módszerhez hasonló funkciót tölt be a DVI szabvány részét képező, szoftveres eljárással működő HDCP (High-bandwith Digital Content Protection) protokoll.

A DisplayPort mögött máris számos nagynevű gyártó sorakozott fel, így a szabványtervezet kidolgozásában idén május óta többek között olyan cégek vettek részt, mint az ATI Technologies, a Dell, a Hewlett-Packard, a Molex Incorporated, az NVIDIA, a Philips vagy a Samsung. A gyártók a hét elején nyújtották be tervezetüket a VESA-nak, melyet Lempesis szerint a szövetség várhatóan hat hónapon belül elfogadhat, ezzel minden akadályt elgördítve az új szabvány útjából. A döntéstől függően az első DisplayPort kompatibilis eszközök a jövő év folyamán kerülhetnek kiskereskedelmi forgalomba.

Csere-bere. Fogadom?

Paul Semenza, az iSuppli piackutató cég elemzője szerint ugyanakkor jelentősen hátráltathatja a DisplayPort elterjedését a tény, hogy az új szabvány semmilyen szinten nem kompatibilis a régebbi rendszerekkel (mint ismeretes, a DVI csatolók a digitális mellett analóg jelet is továbbíthatnak), így a gyártóknak újra kell tervezniük eszközeiket, ráadásul a vásárlók aligha fogják csak azért lecserélni a drágán megvett komplett számítógépeket, videokártyákat, vagy monitorokat, hogy kihasználhassák az új csatolószabványban rejlő lehetőségeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés