EFiX - Mac OS X használata PC-n

Hirdetés

Az Art Studios Entertainment Media egyszerű és praktikus megoldást kínál azok számára, akik Mac OS X operációs rendszert szeretnének futtatni a PC-jükön. Az EFiX hardverkiegészítő ugyanis lehetővé teszi, hogy minden egyéb beavatkozás vagy különösebb számítástechnikai szakértelem nélkül, csupán az eredeti telepítőlemez segítségével felinstalláljuk Intel-alapú PC-nkre a Mac OS X Leopardot vagy annak szerverváltozatát. Ráadásul az online frissítés lehetőségéről sem kell lemondanunk, amire eddig egyetlen PC-re erőszakolt Apple operációs rendszert sem lehetett rábírni.

EFiX

Az EFiX nem a hasonló céllal létrejött OSx86 projekt eredményeiből táplálkozik, bár ugyanaz az alapelve: egy olyan EFI (Extensible Firmware Interface) környezetet illeszt az operációs rendszer alá, amellyel az az Apple számítógépeken megszokott módon működhet. Az egyetlen igazi gondot a hivatalos licencfeltételek megsértése okozhatja, bár az Art Studios alapítója, Wilhelm von Vnukov álláspontja szerint nem ütköznek jogi akadályokba, mert sem a kernelt, sem a binárisokat nem módosítja az EFiX.

A termékcsalád két taggal mutatkozott be, melyek asztali PC-k alaplapjának belső USB csatlakozójára dughatók. Az alapváltozat mellett egy Deluxe melléknevű verzió is elkészült, amely ráadásként egy háromportos USB hubot, illetve egy egyszerű audiovezérlőt tartalmaz analóg ki- és bemenettel. Későbbre várható az EFiX USB Ultimate, melybe mindezen felül Bluetooth interfész kerül. A közeljövőben ugyancsak asztali PC-be illő, de PCI kártya alakú EFiX-ek piacra dobását is tervezik, notebookokhoz pedig külső USB csatolós változatokat fognak kínálni. Az egyelőre nem túl hosszú kompatibilitási lista szerint a megoldás csak Intel processzoros rendszerekkel vehető igénybe. Az EFiX szoftvere természetesen később frissíthető, ugyanakkor AMD-támogatást nem terveznek. Az EFiX forgalmazására egyelőre csak Tajvanon találtak partnereket, de több más országban is folynak a tárgyalások.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés