Dupla sebességgel írható a Ricoh új kétrétegű DVD-je

A napokban kapják meg a hardvergyártók a Ricoh által kifejlesztett, a jelenleginél akár kétszer gyorsabb tempóval is megírható kétrétegű DVD+R korongok első prototípusait – jelentette be a napokban a vállalat európai központja. Az új nyersanyagtípus már megkapta a szabványokat kezelő és ellenőrző illetékes szervezet (DVD+R/+RW Verification Laboratories Group) jóváhagyását is, így a 16-szoros sebességű DVD+R DL korongok hamarosan – a Ricoh tervei szerint legkésőbb idén nyáron – piacra kerülhetnek.

Az új lemezek a Ricoh által eddig is alkalmazott Inverted Stack Method nevű eljárásával készülnek, melynek lényege nagy vonalakban, hogy a lemezek két hordozórétege egymástól elkülönítve készül, és a két szubsztrátumot a gyártási folyamat során végül összepréselik. A gyártó szerint ez az eljárás precízebb mechanikai felépítésű adathordozót eredményez, ami elengedhetetlen feltétele a megnövelt tempójú írásnak. A Ricoh a gyártási folyamat optimalizálása mellett a gyorsabb írási sebesség elérése érdekében vadonatúj fejlesztésű anyagokat is felhasznál a kétrétegű DVD-k előállítása során – ennek részleteit ugyanakkor egyelőre nem fedte fel a vállalat.

A kétrétegű DVD-k a kezdeti, kissé nyögvenyelős rajtot már rég maguk mögött hagyták, ettől függetlenül ez a nyersanyagtípus a mai napig nem tekinthető népszerűnek a vásárlók körében, pedig a DVD-R DL és DVD+R DL korongokat szinte az összes modern DVD-író képes kezelni (ám rendszerint lassabban, mint egyrétegű társaikat). A két hordozóréteget tartalmazó nyers DVD-k mégsem ezért, hanem magas fogyasztói áruk miatt nem terjedtek el szélesebb körben: egy kétrétegű lemezért beszerzési forrástól és típustól függően háromszor-ötször annyit kell fizetni, mint egy hagyományos, egyrétegű korongért. Időközben feltűntek a boltok polcain a kék lézeres adathordozók is, melyek tovább ronthatják a kétrétegű DVD piaci pozícióját, igaz a Blu-ray és HD DVD lemezekhez új, egyelőre méregdrága írót is kell vásárolni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Ricoh

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés