Szivárognak az adatok a Dell Windows 8-as tabletjéről

A Dell korábban elmélkedett arról, hogy a tabletpiac közel sem olyan telített, ahogy azt sokan látják. A vállalat elsősorban az üzleti megoldások szegmensét támadná le, melyre a Windows 8 megjelenése meg is adja a lehetőséget. Kiszivárgott egy tervezet is a Latitude 10 nevű masináról, mely várhatóan a cég első Windows 8-as tabletje lesz, és valamikor az év vége felé jelenik meg feltételezhetően a Windows 8 debütálásával párhuzamosan.

A Neowin információi szerint a termék 10,1 hüvelykes kapacitív multi-touch-os érintésérzékeny kijelzőt kap, melynek felbontása 1366x786 pixel lesz. A csomaghoz opcionálisan rendelhető stylus is, ami az üzleti termékek elmaradhatatlan kelléke. A 274 x 177 x 10,5 mm-es masina 710 grammot nyom, az akkumulátor pedig két- vagy négycellás lehet. Előbbivel 6-8, míg utóbbival 10-12 órás üzemidő várható. Természetesen elérhetők lesznek a szokásos kommunikációs lehetőséget is, így lesz Wi-Fi, Bluetooth és valamilyen mobil broadband technológia. Ezenkívül nem marad le a sztereó hangrendszer és a két darab webkamera (elöl 2, míg hátul 8 megapixeles), illetve a különböző biztonsági szolgáltatások is a szett részei, ideértve például az opcionálisan igényelhető ujjlenyomat-olvasót.


(forrás: Neowin) [+]

A rendszer alapját az Intel Clover Trail platformja adja, és feltételezhetően a Z2760-as lapka teljesít majd szolgálatot a kijelző mögött. Ennek megfelelően a Latitude 10 két darab Atom processzormagot használ majd, melyek támogatják a Hyper-Threading technológiát, illetve elérhető lesz az úgynevezett Burst mód is, ami bizonyos feladatok mellett megnöveli a teljesítményt, hogy a rendszer gyorsabban végezzen. Ezzel a fogyasztás is megnő ugyan, de hamarabb kapcsolhat vissza az energiagazdálkodás, így összességében jobb lesz az üzemidő. A két darab 32 bites memóriacsatornán kapcsolódó LPDDR2 szabványú rendszermemória kapacitása 2 GB lesz, míg az adatok tárolásáról maximum 128 GB-os SSD gondoskodhat majd.

A Z-s Atomokhoz hasonlóan a leggyengébb pontnak most is az integrált grafikus vezérlő tűnik, melynek alapja az eddigi pletykák szerint az aktuálisan elérhető legokosabb PowerVR SGX fejlesztés. A hardverrel szokás szerint most sincs baj, de az Imagination Technologies máig hadilábon áll a windowsos driverek fejlesztésével, mely legutóbb pont az Intel Cedar Trail platformjának nagyon gyenge szoftveres támogatása kapcsán került újra köztudatba. Persze a Windows 8 megjelenéséig még van idő, így megfelelő terméktámogatásra is van lehetőség, emellett nem szabad elfelejteni, hogy a Latitude 10 elsősorban üzleti tablet, így jellemzően nem multimédiára vagy játékra használja majd a vásárló. Utóbbi szempontok alapján nem is szükséges a kiemelt driveres támogatás, ráadásul egyetlen PowerVR IGP sem támogatja a DirectX 11-es API-t, így amúgy sem lennének kihasználhatók a Windows 8 WDDM 1.2-es felületének legújabb fejlesztései.

A Dell Latitude 10 tehát – az előzetes adatok alapján – az üzleti rétegnek értékelhető alternatíva lesz. Ez tökéletesen összecseng a Dell tabletstratégiájával, így a kiszivárgott információk nem számítanak meglepetésnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés