Csökkentek a processzoreladások a második negyedévben

Az IDC a szokásos negyedéves felmérés keretében ismét megvizsgálta a PC-s processzorpiac helyzetét. Az idei esztendő második negyedévével nem lehetnek teljesen elégedettek a gyártók, hiszen a leszállított, illetve eladott termékek mennyisége rendre 2,9%-kal és 4%-kal csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. A szezonális változás azonban pozitív volt, mivel itt rendre 0,6%-os illetve 5,4%-os növekedés mutatkozott.

A gyártók közti erőviszonyok az előző negyedévhez képest nem változtak drámaian. Az Intel 79,3%-os részesedést birtokol, az AMD 20,4%-on áll, míg a VIA 0,3%-os részesedést harcolt ki magának. Részletezve a piacokat a PC-s szerverprocesszorok esetén az Intel erősödött és 94,5%-on áll, míg az AMD a maradék 5,5%-os részt birtokolja. A mobil szegmensben 84,4%-kal végzett a Santa Clara-i óriáscég, míg az AMD 15,2%-os részt szerzett, azaz közel 1,8%-ot erősödött. Az asztali gépek esetében van az Intelnek a legkisebb részesedése, hiszen a piac 70,9%-át fedik le, szemben az AMD 28,9%-os és a VIA 0,2%-os szeletével. Az utóbbi szegmensben szintén erősödött az AMD 1,5%-ot.

Az IDC az AMD mobil és asztali piacon érzékelhető feltörését a Fusion APU-k nagyon kedvező fogadtatásának tudja be, míg a szerverpiacon a 0,6%-os gyengülést a Bulldozer architektúrára épülő processzorok hiányának tulajdonítják. Szintén érdekes adat, hogy a második negyedévben leszállított processzorok 60%-a tartalmazott integrált grafikus processzort, és az IDC szerint ez a szám a piaci trendeknek megfelelően negyedévről-negyedévre nőni fog. Az aktuális eredmények után a piackutatással foglalkozó vállalat a 2011-re jósolt 10,3%-os piaci növekedést 9,3%-osra minősítette le.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés