Computex 2010: a jövő alaplapjai

A Biostar után még több nagy gyártó mutatta be az Intel egyik legújabb chipsetére, a Sandy Bridge processzorokat kezelő P67-re épülő friss alaplapjait. A Gigabyte új, GA-P67-UD9 típusjelzésű modellje a cégtől megszokott, klasszikus kék-fehér színösszeállítást használja, és természetesen LGA1155-ös foglalattal rendelkezik. A processzor mellett négy DDR3 foglalat várja a memóriamodulokat, a bővítőkártyák fogadására pedig négy darab x16-os PCI Express slot áll készen, továbbá egy x1-es PCI Express és két normál PCI sín is található rajta. A több-jobb elvet követve a CPU-t nem kevesebb, mint 24 fázis látja el árammal, ami a gyártó szerint a hagyományosnál hűvösebb működést eredményez, mivel többfelé oszlik a terhelés. Ha már a hűtés szóba került, a chipset megfelelő hőmérsékleten tartását sem aprózták el, egy folyadékhűtő-blokkot szereltek rá. Nyilván az új, gyors csatlakozókat sem felejthették le az alaplapról, a 6 Gbps-os SATA interfészből négy került rá, ami a hat normál SATA felületet egészíti ki, emellett 3.0-s USB portokat is tettek rá a tervezők. A nyolccsatornás audiorendszer és a két darab Gigabit Ethernet interfész is a felszereltség része. A Gigabyte P67-es lapjának megjelenése 2011 első negyedévére várható.

Gigabyte GA-P67-UD9 [+]
Gigabyte GA-P67-UD9 (forrás: DonanimHaber.com) [+]

A P67-es „buliból” az MSI is kiveszi a részét a P67A-GD65-ös alaplapjával. A 8+1-es fázisos kialakításával ez kicsit szerényebbnek mondható a Gigabyte megoldásánál. A már szinte alapkövetelménynek számító 6 Gbps-os SATA és a 3.0-s USB aljzatok azonban megtalálhatók rajta, ahogy a Gigabit Ethernet csatlakozó és a nyolccsatornás hangkodek is. Az MSI következő év elején megjelenő újdonságán két x16-os PCI Express sínt található, két darab x1-es slot és két PCI mellett. Memóriából négy DDR3-as modul használható majd, kétcsatornás üzemmódban.

MSI P67A-GD65 (forrás:PCdfdkjfdlkfj
MSI P67A-GD65 (forrás: PCStats.com)

Az Asus nem is egy, hanem rögtön fél tucat P67-es chipsettel ellátott termékkel mutatkozott, amelyek közt van normál és microATX méretű is, különböző felszereltséggel tálalva. Az LGA1155-ös foglalattal rendelkező alaplapok közül a P8P67D EVO 12+2 fázisú tápellátással szolgál, négy memóriaslotja van, és két x16-os, három x1-es PCI Express, illetve két PCI foglalatot alkalmaztak rajta a tervezők. A sorozat további tagjait a P8P67D, a P8P67D LX, a P8P67D-M, a P8P67D-M PRO és a P8P67D Deluxe névre keresztelt modellek alkotják. Pontos specifikációk hiányában ezekről egyelőre bővebbet nem tudni, a helyszínen azonban lencsevégre kaptuk mindet. A képek itt tekinthetők meg.

Asus P8P67D EVO [+] (forrás: PROHARDVER!)
Asus P8P67D EVO (forrás: PROHARDVER!) [+]

A gyártó 880G chipkészletére épült friss alaplapja is közeleg, hiszen az ATX-es M4A88TD-V EVO után ezúttal egy jóval kisebb, Mini-ITX formátumú megoldás jelenik meg, M4A88T-I Deluxe néven. Ez is Socket AM3 foglalattal rendelkezik, ami valószínűleg a 95 vagy maximum a 125 wattos TDP fogyasztási osztályba sorolt processzorokat képes ellátni. Memóriából nem a hagyományos méretű, hanem a hordozható gépekben alkalmazott SO-DIMM modulok alkalmazhatók, egészen 8 GB-os összkapacitás erejéig. A chipset része egy integrált grafikus mag is, a 880G esetében ez az AMD Radeon HD 4290-es vezérlője. A Radeon saját SidePort memóriából gazdálkodik, és a HD videók lejátszásába is besegít. Az SB710-es déli hídnak köszönhetően öt 3 Gbps-os SATA és két eSATA csatlakozót találhatunk az alaplapon. Bővítés esetén az x16-os PCI Express tehet jó szolgálatot. Került még rá hatcsatornás hangrendszer, 802.11b/g/n-es Wi-Fi, Gigabit Ethernet, Bluetooth, 2.0-s és 3.0-s USB, illetve DVI és HDMI aljzat is.

Asus M4A88T-I Deluxe [+]
Asus M4A88T-I Deluxe (forrás: PCGH) [+]

 

Legfrissebb belső infók a Computexről Twitteren és Facebookon, személyes blog a Logouton.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés