Computex 2010: GPU-val szerelt alaplap

Az Asus egy újabb ROG-os finomsággal állt elő. A Republic of Gamers sorozat számos extrém és többnyire hasznos szolgáltatást kínál a felhasználónak, de az Immensity névre keresztelt koncepció minden eddigi próbálkozáson túltesz. Várhatóan ez lesz az első olyan alaplap, ami tartalmaz egy külső GPU-t is. Bár a vállalat nem részletezte, hogy milyen grafikus processzort fognak felhasználni, a kiállított prototípuson látszólag egy Redwood lapka volt, amit az AMD a Radeon HD 5500 és 5600 szériánál használ fel.

Asus Immensity
Asus Immensity (forrás: bit-tech.net) [+]

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az esetlegesen kereskedelmi forgalomba kerülő terméken is ez a GPU lesz, mivel az Immensity még csak koncepció szintjén létezik, de az Asus bízik az ötlet kivitelezhetőségében. A Hydra chipnek hála a nyomtatott áramkörön felhasznált grafikus processzor ereje az utólag megvásárolt VGA-khoz is társítható. A gyártó elmondása szerint az emberek csak akkor vesznek Hydra SoC-ra épülő alaplapot, ha tudatosan építenek a multi-GPU lehetőségére, így az Asus az Immensity esetén már alapfelszereltség mellett kínál egy kihasználható GPU-t.

Asus Immensity
Asus Immensity (forrás: bit-tech.net) [+]

A kiállított alaplap az Intel X58-as vezérlőlapkájára épült és az LGA1366-os tokozású Core i7 processzorokat támogatja, így a háromcsatornás memóriacsomagok kihasználása érdekében hat darab, DDR3 szabványú modulokat fogadó foglalat kapott rajta helyet. A bővítőkártyákhoz két darab x16-os, valamint négy x1-es PCI Express 2.0-s csatolót kínál a gyártó.

A Computexen látható minta üzemképtelen volt. Amennyiben az Immensity-ből tényleges termék lesz, akkor jó esély van rá, hogy nem így fog majd kinézni, de sok változásra nem érdemes számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés