CES 2015: SUHD tévék, Tizen, Milk VR és egy új SSD a Samsung sajtótájékoztatóján

A Samsung a Las Vegas-i, klasszikus mobileszközöket mellőző sajtótájékoztatóján elsősorban a tévék voltak a fókuszban, főként az amerikai piac szempontjából, hiszen a Samsung itt hosszú évek óta piacvezető. A vállalatnak tehát igen szép számokat sikerült felmutatnia, ami a 4K-s és és ívelt tévéket illeti. Érthető a büszkeség, hiszen amellett, hogy igen méretes UHD tv kínálattal bírnak, az Egyesült Államokban a részesedésük 60%-os az Ultra HD felbontású tévék piacán, ami jövőre a négyszeresére fog nőni számításuk szerint. Ráadásul az értékesített készülékek fele hajlított modell, tehát ez az újítás is igen sikeresnek mondható. Persze mindez nem sikerülhet UHD felbontású tartalom nélkül, aminek bővítésére nagy hangsúlyt fektetnek, így már 500+ cím érhető el rajtuk keresztül.

Ha már tartalom, meg kell említeni, hogy a Samsung Milk Music streaming zeneszolgáltatás (ami multi-room funkciót is kínál majd) mellé érkezik a Milk Video is. Ezek együttesen elérhetőek lesznek az okostévéken keresztül is. Ezt a két szolgáltatást ötvözték a Galaxy VR-rel is, amiből megszületett a Milk VR, amelyen keresztül 360 fokos videók lesznek elérhetőek. Egyelőre csak nagyjából 30 címnél tart a kínálat, de érkeznek majd exkluzív tartalmak is, például a The Walking Dead készítőitől, a Skybound Entertainmenttől.

UHD Alliance tagok
UHD Alliance tagok [+]

A Samsungnál viszont tisztában vannak vele, hogy mindez nem elég és az elmúlt kilenc év sikereit kemény munka révén érték el, amihez a kulcs az innováció és dizájn mellett lényeges volt, hogy megértsék a vásárlók igényeit, és készek rá, hogy új szintre emeljék a tévézés élményét, a korlátokat ledöntve megteremtsék a moziélményt, a prémium kép- és hangminőséget, ennek érdekében pedig beléptek a számos nagy vállalatot tömörítő UHD szövetségbe (UHD Alliance). Az eszközök oldaláról ezt a Samsung az S'UHD TV-kkel kívánja megteremteni, amelyek mélyebb feketét, szebb és pontosabb színeket ígérnek maximális részletesség mellett, a kvantumpontos technológiára támaszkodva. Az S'UHD készülékek megjelenésére nem is kell már várni, hiszen a család első generációját a gyártó már be is mutatja itt a CES-en.


[+]

A kép mellett az audioélmény sem elhanyagolható, így ennek fejlesztésére hozták létre a Los Angeles-i székhelyű Samsung Audio Lab-et, ahol vezető mérnökök dolgoznak a jobb hangminőség mellett a "tér" megteremtésén is.

Végül az okostévé rendszer került a középpontba, amit a várakozásoknak megfelelően a Tizen platform fog kiszolgálni. A megújulás szemmel látható lesz, gyorsabb, kezelhetőbb és szebb lesz, illetve még több tartalmasabb lesz (több játék, Playstation Now, Milk Video), mint a korábbi megoldások. Persze nem marad el a széles körű kezelhetőség (okostelefon, gesztus stb), és a mobil eszközökön nézett anyagok továbbítása egyetlen gombnyomással...


[+]

Az eseményen szőr mentén szó esett még az okos otthonokról, illetve háztartási eszközökről, illetve az IT-vonalról is. Utóbbiból egy érdekességet emelnénk ki, az USB 3.0-s csatlakozóval ellátott, SATA 6 Gbps felülethez méltó (~450 MB/s) átviteli teljesítményt kínáló Samsung Portable SSD T1 külső adattárolót, amelyben a gyártó V-NAND chipjei dolgoznak, hasonlóan az új 850-es szériához. A január közepén érkező újdonság 250 és 500 GB-os, illetve 1 TB-os verzióban lesz kapható 180, 300 és 600 dolláros áron.

Előzmények

Hirdetés