A PC-piacról is menekülne a Toshiba?

Érdekes információk láttak napvilágot a napokban a Toshiba PC üzletágának jövője kapcsán azt követően, hogy a Sony megerősítette a korábbi hírt, és valóban megveszi a Toshiba szenzorgyártó részlegét. Tekintettel arra, hogy a Toshiba élete az utóbbi időszakban nem mentes a botrányoktól és a piaci területek elhagyásától, tehát akár igazak is lehetnek a friss pletykák, miszerint a cég az említett részlegét összeolvasztaná jelentősebb piaci szereplőkkel, így megszabadulna az egyébként nem annyira jól muzsikáló, de roppant nagy múlttal rendelkező üzletágtól. A számok tükrében érthető lenne egy ilyen lépés, a Toshiba ugyanis világviszonylatban mindössze 2,3 százalékos részesedéssel bír a laptop és tabletpiacon, míg összehasonlításul ugyanezen összevont kategóriában az Apple-é 21,1%, a Samsungé 13,2%.

A spekulációt kirobbanó forrás szerint a Toshiba több japán és nem japán vállalattal is felvette a kapcsolatot ennek kapcsán. Köztük a Fujitsu japán részlegével, amelynél a WSJ értesülései szerint nemrégiben szintén fontolóra vették a kilépést, bár a cégnél határozottan állítják, nem született döntés, csak vizsgálják milyen reformokat tudnának végrehajtani. A legvadabb elképzelés szerint az összeolvadásban partner a Sony notebook üzletágának utódja, a Vaio márkanevet birtokló Japan Industrial Partners lehetne, és a márkanév is a Vaio lenne a későbbiekben. Ezzel a cég erős pozícióra tehetne szert a hazai piacukon, ahol a Lenovo Japan-NEC páros elég jól muzsikál.

Az egyelőre nem tiszta, hogy a szerkezeti átalakítás a többi – Japánon kívül eső – piacot miként érintené. Ha a három japán gyártót nézzük, a Toshiba gépei az USA-ban erősebbek, a Vaio Japánban menőbb, a Fujitsu viszont az európai piacon szerepel jobban, így egy márkanévre cserélni hármat komoly kihívások elé állítaná az esetlegesen létrejövő vegyesvállalatot. Ám tekintettel arra, hogy egyik vállalat sem szolgált konkrétumokkal, egyelőre fenntartásokkal kell kezelni az értesüléseket. Annyi biztos, hogy a Toshiba reformokat fog végrehajtani végre ebben a szegmensben, így lesznek változások a jövő év folyamán, de az is lehet, hogy az korántsem lesz annyira drasztikus.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés