Beindult a GlobalFoundries New York-i gyára

A GlobalFoundries és az IBM közös bejelentése értelmében beindult a termelés a Fab 8 nevű üzemben. A New York-i gyárat az új generációs gyártástechnológiára épülő lapkákhoz tervezték, ám még mindig nincsenek teljesen kész a munkálatok. Az üzem egyelőre kis mennyisében gyárt lapkákat az IBM számára 32 nm-es SHP gyártósorokon, melyek 300 mm-es SOI waferekkel dolgoznak. A komolyabb termelés majd csak az év második felében kezdődhet meg, mivel először telepíteni kell a többi gyártósort, illetve a GlobalFoundries a tervezetthez képest csúszik a 28 nm-es technológiák bevezetésével.

Itt rögtön adódik egy érdekes kérdés az üzemmel kapcsolatban. Az arab tulajdonban lévő bérgyártó a New York-i létesítménybe 28 nm-es gyártósorokat akart telepíteni, de a bejelentés értelmében egyelőre 32 nm-esek üzemelnek. Mivel az AMD erre a technológiára igényt tart, a GlobalFoundries növelni próbálja a gyártókapacitást, továbbá egy gyárat a kezdeti szakaszban biztonságosabb egy ismert technológián úgymond tesztelni, mint a fejlesztés alatt álló 28 nm-es node-okon. Így alapvetően nagyobb eséllyel lehet kiszűrni a nem technikai jellegű hibákat, amelyek a pormentes környezettel, vagy másképp fogalmazva a tisztasággal kapcsolatosak.

Arról nincs friss adat, hogy a GlobalFoundries a 28 nm-es gyártástechnológiákat mikor vezeti be, de a gyár biztos nem marad kihasználatlanul, így az igényeket figyelembe véve 32 nm-es SHP gyártósorok telepítése is lehetséges, függetlenül attól, hogy az üzemet elsősorban nem a 32 nm-re vonatkozó igények kiszolgálására szánták. A jelenlegi állás szerint valószínű, hogy a New York-i gyár 32 és 28 nm-es lapkákat is nagy mennyiségben fog gyártani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés