Ivy Bridge-re gyúr a hamarosan megjelenő ASRock Fatal1ty Z68 Professional Gen3

Korábban az MSI-jal kapcsolatban szivárogtak ki olyan információk, hogy már készül a Z68A-GD80-G3 típusjelzésű alaplap (ami azonban még mindig nincs sehol), mely már az X79 és a bele való processzorok megjelenése előtt támogatni fogja a PCIe 3.0 felületet, de természetesen majd csak akkor, ha Ivy Bridge processzor kerül bele. Így már érthető, hogy az MSI nem sieti el a dolgokat, nem úgy, mint az ASRock. Annak ugyanis nincs esélye, hogy az Ivy Bridge még az idén megjelenik, de az ASRock mégis kiadta a Fatal1ty Z68 Professional Gen3 alaplapot, mely természetesen nem natív PCI-Express 3.0 támogatást kínál, hiszen a chipkészlet sincs rá felkészítve.

Az ASRock azonban már a natív 3.0-s támogatással érkező, 7-es sorozatba tartozó Intel alaplapokat is meg akarta előzni, így egy PLX PEX8608 lapkát használ néhány egyedi módosítással egyetemben, hogy a harmadik generációs PCIe működjön az alaplapon, ha később Ivy Bridge processzor kerül bele.
A végeredmény, hogy az alaplapra két darab PCIe 3.0 x16 és egy darab PCIe 2.0 x16 foglalat került, ami együttesen is használható, tehát a több grafikus kártyás rendszer kiépítése sem akadály, illetve a LucidLogix Virtu is támogatott.

Az alaplapra 18 fázisos tápellátás, 4 darab DDR3 foglalat, 10 darab SATA és egy darab eSATA csatlakozó, dupla gigabites Ethernet és 7.1-es audiovezérlő került. Természetesen a dupla HDMI 1.4 és analóg D-Sub kimenetek mellet az USB 3.0-s kapuk sem maradtak le az ASRock új fejlesztéséről, extraként pedig POST code kijelzőt és egy Fatal1ty USB kaput is elhelyeztek rajta. Ez utóbbit kifejezetten egerekhez szánja a gyártó, ugyanis a mintavételezése külön állítható 125-1000 Hz között.
Az ASRock Fatal1ty Z68 Professional Gen3 alaplap árát egyelőre nem árulta el a gyártó, de ígéretük szerint napokon belül kapható lesz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés