Asus blog: a nagyképű Designo MX299Q próbája

Nem is olyan régen érkezett a hír a tajvani gyártó háza tájáról, hogy a Designo kijelzőcsalád egy 29"-es, ultra szélesvásznú taggal bővül. Nem is kellett rá sokat várnunk, a monitor egy mintapéldánya már landolt is a szerkesztőségben egy gyors próba erejéig. A 21:9 képarányú, 29"-es kijelző technikai paramétereire nem térnénk ki megint, hiszen ezt a bejelentés alkalmával már megtettük, akkor és ott részletesen leírtunk róla mindent, most inkább a tudására koncentráltunk, amihez pár gyors mérést és kalibrálást futtattunk.


[+]

Az IPS paneles kijelző külső látványban, felépítésben és anyagminőségben ugyanazt hozza, amit a korábban tesztelt MX279, csupán a kiterjedése változott a kijelzőmérettel egyetemben. A panel típusa maradt AH-IPS, felülete pedig matt, ellenben remek hír, hogy a LED-es háttérvilágítás immáron mellőzi a PWM-et. Az alapvető dolgok tehát, mint a betekintési szögek és a PWM rendben vannak, bemenetekből sincs hiány (a D-Sub hiányát valószínűleg nem sokan róják fel hátránynak).


[+]

Megkapjuk a Designo modellnél már korábbról ismerős Bang&Olufsen ICEpowerrel közösen fejlesztett SonicMaster erősítő- és hangszórómegoldást. Erről továbbra is az a véleményünk, hogy a kategóriájában a legjobb hangot adja, nyomokban mélyeket is tartalmaz, tisztán és kellő hangerővel szólal meg, szóval nem fogjuk körömmel kaparni a falat, mint egy olcsóbb megoldás esetében, noha nem ez lesz az audiofilek kedvence – de mindent kezeljük a helyén!


[+]

A menüt szintén ismerősként köszöntöttük, akárcsak a menüvezérlésre szolgáló érintőgombokat. Ez utóbbinál találkoztunk a sample, azaz mintapéldány egyetlen hibájával, miszerint a gomb néha hajlamos volt "virtuális beragadásra", azaz amikor már nem nyomtuk, akkor is tovább állította az értéket. Ennek nem tulajdonítanánk semekkora jelentőséget, hiszen az MX279 esetében ez a funkció bizonyítottan hiba nélkül működött, tehát az MX299 végleges példányaiban ez javítva lesz.


[+]

Rátérve végül a mérésekre: kalibrált állapotban a maximális fényerősség 279 cd/m²-nél tetőzött, a minimum beállítás mellett pedig 49 cd/m²-t mértünk.

Gyári állapotban:

Kalibrálás nélkül, gyári állapotban
Kalibrálás nélkül, gyári állapotban

sRGB mód:

sRGB mód
sRGB mód

Kalibrálás:

Kalibrált állapot
Kalibrált állapot

A DispalyPorton végzett kalibrálás tökéletesre sikeredett a célértékek szempontjából. A referencia színektől való eltérés alacsony, de az sRGB színtérlefedettség nem teljesen pontos, és ezen az sRGB beállítás aktiválása sem változtat. A feketeponton 0,16 cd/m² értéket kaptunk, a kontrasztarány 757:1 lett.

120 cd/m² – 6500K – 2,2 gamma fényerő kontraszt vörös zöld kék ICM profil
ASUS Designo MX299Q 36 80 97 87 93 >katt<

Az ASUS 21:9 képarányú MX299Q típusjelzésű kijelzője hozza az elvárt minőséget abban a kategóriában (dizájnos külsejű monitorok), amit tulajdonképpen más gyártók is szívesen követnek, de az ASUS megpróbálta tökélyre fejleszteni. Hogy a szépség megér-e valakinek 149 900 forintot, az egyéni megítélés alá esik, mindenesetre ez az ár a konkurens termékek szintjén mozog, így mindenki megtalálja a szívének kedves választást.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények