Az ultramobil eszközökre is jönnek az OpenCL programok

Az ARM a jelenleg is zajló TechCon konferencián nagy figyelmet szentel az OpenCL platformnak. Ez nem véletlen ugyanis a cég a Mali-T600-as és -T700-as IGP-k mellett már a Cortex-A sorozatú processzormagok NEON SIMD motorjaihoz is kínál támogatást.

A vállalat elmondta, hogy az OpenCL platformot a Full Profile verzión keresztül kezelik, és a fejlesztők már igényelhetik a szükséges SDK-t. Az OpenCL minden olyan rendszerchipen üzemképes lesz, amelyre felkerül az ARM eszközillesztője, és NEON motorral rendelkező Cortex-A sorozatú processzormagokat használ. Ugyanakkor az ARM szerint a legjobb eredményeket a Mali-T600 és -T700 sorozatú IGP-k befogásával lehet elérni, így érdemes olyan rendszerchipet nézni, amely az előbbi fejlesztések valamelyikét tartalmazza.


[+]

Az ARM partnereket is szerzett az OpenCL támogatásához. Az Ittiam már majdnem elkészült a HEVC dekóderével, amely OpenCL platformon keresztül az IGP erejével oldja meg a HEVC kódolású videók dekódolását. Ennél érdekesebb, hogy a PC-s multimédiás szoftvereiről ismert ArcSoft is megjelent a TechCon konferencián. A vállalat több olyan multimédiás programot fejleszt, amelyek az ARM OpenCL platformján futtathatók. Információink szerint az ARM Mali-T600-as és -T700-as IGP-kkel szerelt mobil eszközök alkalmasak a mozgás-, arc- és gesztusfelismerésre, a videók képminőségének javítására, vagy a kameramozgás stabilizálására, illetve a hangfelismerésre is. Ezekhez a feladatokhoz az ArcSoft készíti a szoftvereket.

Mivel az OpenCL helyzete az Androidon nem olyan kedvező, mint más platformon, az erre épülő programok az egyes telefonokkal együtt, előre telepítve érkeznek. Itt nyilván számítani kell majd licencdíjakra, főleg az ArcSoft által készített szoftverek esetében, de ezt az adott eszköz gyártója fizeti majd ki, amit természetesen a termék végső árába beleszámolnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés