Hirdetés

Arctic Alpine 64 PLUS – gyári hűtők olcsó alternatívája

Az Arctic szerint egyszerűbb feladatkörökbe szánt, alacsonyabb teljesítményű számítógépekbe nem érdemes óriási, hőcsövekkel sűrűn átszőtt toronyhűtőket építeni, ezért kínálatukban jó pár olcsó megoldás is található, melyek kifejezetten a gyári hűtők alternatíváinak szánnak. A gyártó az Alpine 11 PLUS után most ismét az AMD tulajdonosok figyelmét kívánja felkelteni legújabb belépőszintű hűtőjével, az Alpine 64 PLUS-szal. Igaz, egy bő hónappal ezelőtt már megemlítettük a közelgő újdonságot, most azonban hivatalosan is megérkezett, ráadásul az árcédula végül egy hajszállal kedvezőbb lett.

A „dobozos” (tehát nem OEM) processzorok mellé minden alkalommal jár egy CPU hűtő, melyek természetesen tökéletesen alkalmasak az adott termék hűtésére, de költségcsökkentés végett a legolcsóbb megoldásokat mellékeli, melyek legtöbbször a jól bevált recept alapján készülnek: egyszer hűtőborda, tetején egy magas fordulatszámú ventilátor. Éppen ezért a legtöbben, amint lehetőségük engedi, lecserélik a gyári hűtőt egy olyan modellre, mely mondjuk teljesítményében vagy zajszintjében jobban illeszkedik a felhasználó igényeihez. De vajon milyen anyagi vonzata van egy ilyen manővernek?

A nem túlságosan bonyolult, mondhatni sallangmentes alumínium bordán egy 92 mm-es ventilátor lakik, mely szögletesített fekete keretével és fehér lapátjaival bizonyára jobban néz ki, mint a legtöbb gyárilag mellékelt rokona. Fordulatszáma PWM szabályozható 600 és 2000 percenkénti fordulat között, a maximumra tekerve kb. 100 wattnyi hővel képes megbirkózni. A kategória ellenére kellemes plusz, hogy a ventilátor folyadékcsapágyat kapott, mely egyenletesebben, csendesebben jár, és élettartama is jóval hosszabb, mint a hagyományos golyós és csúszócsapágyas légkavaróknak.

A kompatibilitási listában Socket FM1, AM3+, AM3, AM2+, AM2 és 939 szerepel, vagyis AMD fronton teljes a támogatottság, legalább is a jelen és közelmúlt központi egységeit tekintve. Az aljára még egy adag Arctic MX-4 hővezető pasztát is felkentek a minél tökéletesebb hőközlés érdekében.

Az Arctic Alpine 64 PLUS tehát egy olyan processzorhűtő, mely a gyári variánsoknál alacsonyabb zajszint mellett jobban teljesít, ezért cserébe 10,94 eurót kérnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés