Androidot is futtat a QNAP legújabb hálózati adattárolója

A tajvani QNAP bemutatta legújabb NAS családját, a TAS-x68-at, ami egyrekeszes (TAS-168) és kétrekeszes (TAS-268) változatban kerül a piacra, és masszívan az otthoni felhasználókat célozza meg. Már a kialakítása sem a hagyományos fekvő doboz, hanem álló kialakítású, amibe a 3,5"-es SATA merevlemez vagy merevlemezek állítva helyezhetőek bele.


[+]

Az kétmagos, 1,1 GHz-es ARM SoC-ra, 2 GB DDR3 memóriára és 4 GB-os belső tárra épülő termékről nem hiányoznak az USB 3.0-s és 2.0-s portok, előbbiből egy, utóbbiból négy kapott helyet, illetve egy darab Gigabit Ethernet porttal gazdálkodhatnak a vásárlók. Továbbá a leglényegesebb pont a HDMI kimenet, amit a tévére kötve érhető el a grafikus kezelőfelület, amelyet a teljes értékű Android 4.4.4 testesít meg. Ennek kezelése a mellékelt távirányítóval, valamint az USB-kre felfűzött billentyűzettel és egérrel valósítható meg.


[+]

Az Android viszont csak a látszat, a TAS család ugyanis dupla operációs rendszerre alapozik. Magáért az eszköz működéséért és vezérléséért a QNAP QTS rendszer felel, ahogy a gyártó többi hálózati adattára esetében is. Az Android ezen felül fut, de képes elérni az adattárolón lévő adatokat, megosztásokat, kezelni a külső (USB-s) erőforrásokat, streamelni a DLNA kompatibilis külső eszközökről (Apple TV, Chromecast, stb.), illetve ezen felül természetesen képes futtatni a Google Play, sőt a Qmarketből származó alkalmazásokat is. A QNAP tehát egyfajta rendszer a rendszerben megoldást kínál úgy, hogy a QNAP NAS-ok és az Android TV boxok tudását egy eszközbe gyúrja össze.


[+]

A QNAP TAS-168 és TAS-268 hazai ára egyelőre nem ismert, de Hongkongban 75 000 és 112 000 forintnak megfelelő összegért lehet hozzájuk jutni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • QNAP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés